Groep landen wil miljarden inzamelen voor bescherming van koraal

03 oktober 2023, 15:35

Verschillende landen gaan het koraal proberen te redden. Foto: AFP/Joseph Prezioso

Een groep van 45 landen heeft dinsdag beloofd om samen in totaal 12 miljard dollar (ruim 11,4 miljard euro) in te zamelen om koraalriffen die door klimaatverandering worden bedreigd, te herstellen en te onderhouden. Het bedrag moet voor 2030 worden ingezameld in samenwerking met private en publieke instanties.

Een ander onderdeel van het Coral Reef Breakthrough, zoals het plan heet, is het verdubbelen van het gebied van zo'n 60.000 vierkante kilometer dat nu onder verscherpt toezicht is. In totaal moet ongeveer 10.500 vierkante kilometer aan koraal worden hersteld.

Het voortbestaan van koraalriffen over de hele wereld wordt momenteel bedreigd door de hoge temperatuur van het zeewater. Warm water kan ervoor zorgen dat de koralen de algen uitdrijven die hen van voedingsstoffen voorzien en hen kleur geven. Als de temperatuur te hoog blijft voor de algen, kan de verbleking van de koralen ervoor zorgen dat deze afsterven. Ecosystemen die afhankelijk zijn van koraal, raken hierdoor ook in gevaar.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black