Mogelijk nieuwe overstromingen door hevige regen in Australië

03 oktober 2022, 15:15

Dit soort beelden zijn weer mogelijk in delen van Australië. Foto: EPA/Mick Tsikas

Het zuidoosten van Australië staat een natte week te wachten. Het Australische Bureau of Meteorology (BoM) waarschuwt voor hevige regenval en mogelijke nieuwe overstromingen.

Volgens het BoM worden er vanaf dinsdag regen- en onweersbuien verwacht voor het zuiden van Zuid-Australië, waaronder Adelaide, het noordwesten van Victoria en de zuidkust van New South Wales. Tegen woensdagochtend trekt de regen verder naar het oosten, om tegen donderdag af te nemen.

Op vrijdag wordt er weer hevige regen verwacht voor het binnenland van Queensland, een groot deel van New South Wales en het noorden van Victoria en Tasmanië. Vrijdagavond kan daar meer dan 50 millimeter vallen en op sommige plekken kan dat zelfs 100 millimeter zijn. Ook in het weekend wordt er nog veel regen verwacht.

Verzadigd

In september kampte New South Wales ook al met overstromingen. Doordat de grond daar al verzadigd is kunnen rivieren en beken er opnieuw en des te sneller stijgen, aldus het meteorologische bureau. Voor News South Wales, Western Australia, Queensland en Victoria heeft de dienst overstromingswaarschuwingen uitgegeven.

Het BoM zei vorige week dat Australië een natte zomer kan verwachten, met koelere temperaturen tussen oktober en december. Het is het derde opeenvolgende jaar dat La Niña zich laat gelden, een natuurfenomeen dat ervoor zorgt dat er in onder meer Australië meer regen valt. Ook vorig jaar leidde extreme regenval tot wijdverbreide overstromingen aan de Australische oostkust.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black