Weeronline
Weeronline
  palms at hurricane

  Zeer zware orkaan Matthew nadert Jamaica, Haïti en Cuba

  Aangemaakt: 03 okt 2016, 15:40 uur

  Boven de Caribische Zee, tussen de noordkust van Colombia en de zuidkust van Haïti, bevindt zich een zeer zware (categorie 4) orkaan. De windsnelheid rond de kern van het systeem bereikt circa 215 km/u. Windstoten kunnen nog harder uitpakken. Naast deze extreem krachtige wind kunnen extreme neerslag en springtij grote overlast veroorzaken. Komende nacht en morgen kan Matthew grote overlast veroorzaken in Jamaica, Haïti en de oostelijke delen van Cuba.

  Aruba, Bonaire en Curaçao net gemist

  Afgelopen vrijdag trok Matthew ten noorden van Aruba, Bonaire en Curaçao langs. Er viel vooral op Aruba flink wat regen en de zee was behoorlijk ruw, maar van noemenswaardige schade was geen sprake.

  Categorie 5

  Tijdelijk groeide Matthew uit tot een orkaan van de hoogste categorie (5). De windsnelheden rond de kern namen toe tot circa 260 km/u en er was een duidelijk ‘oog’ zichtbaar. Afgelopen weekend nam Matthew iets af in kracht tot een categorie 4 orkaan met windsnelheden rond de kern van circa 215 km/u.

  Orkaan Matthew op 3 oktober 5:00 uur Nederlandse tijd

  Orkaan Matthew op 3 oktober 5:00 uur Nederlandse tijd

  Jamaica, Haïti en Cuba

  Matthew zal komende twee dagen ongeveer even krachtig blijven. Hij beweegt langzaam noordwaarts en trekt komende nacht en morgen ten oosten van Jamaica langs, vervolgens over het uiterste zuidwesten van Haïti en daarna over het zuidoosten van Cuba. Voor heel Jamaica, vrijwel heel Haïti en de oostelijke helft van Cuba geldt een orkaanwaarschuwing.

  Plaatsen aan zee moeten naast de extreem krachtige wind rekening houden met hoge springtij en hoge golven. Daarnaast wordt in het zuiden en westen van Haïti, het oosten van Cuba en het oosten van Jamaica extreem zware regenval verwacht. Lokaal kan meer dan 500 mm in twee dagen vallen. Deze hoeveelheden zijn vergelijkbaar met de neerslagsom in Nederland in bijna een heel jaar! Dit soort extreme neerslag kan gemakkelijk leiden tot overstromingen en modderstromen.

  Bahama’s en Florida

  Na passage over Oost-Cuba trekt Matthew door naar de Bahama’s. Ook kan vanaf vrijdag de oostkust van Florida te maken krijgen met orkaan Matthew. Vervolgens kan Matthew komend weekend aan land komen in North- of South Carolina, maar de precieze koers van dit soort systemen is lastig te verwachten.

  Actuele satellietbeelden Midden-Amerika: http://www.weeronline.nl/Satelliet/Midden-Amerika/9/2

  Door: