Weeronline
Weeronline

  Veel Nederlanders grieperig nieuwe jaar in

  Aangemaakt: 03 jan 2019, 15:30 uur

  De griepgolf, waar veel Nederlanders sinds half december last van hebben, houdt aan. Huisartsen zien vooral veel kleine kinderen met griepachtige verschijnselen, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

  Volgens het instituut gingen 62 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepklachten. De week daarvoor waren het er 70. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Dat is nu dus het geval. Naar verwachting is die voorlopig niet voorbij.

  Nederland werd vorig jaar bijzonder hard getroffen door de griep. De griepepidemie duurde twintig weken, meer dan twee keer zo lang als gemiddeld. Ook waren er opvallend veel ouderen met longontsteking. Daardoor lagen veel Nederlandse ziekenhuizen overvol met grieppatiënten.

  Griep en kou

  Hoewel veel mensen anders denken, worden griep en verkoudheid niet veroorzaakt door kou. Wel komt het griepvirus vaker voor in de winter, omdat het gedijt bij lage temperaturen en droge lucht. Daarnaast zitten mensen bij kou dichter op elkaar in slecht geventileerde ruimtes, zoals in de bus of in de trein.

  Bovendien ben je vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Dit komt doordat de slijmvliezen bij kou slechter doorbloeden en de afweer daardoor minder werkt. Daarnaast moet het lijf bij kou harder werken om warm te blijven, waardoor de weerstand niet optimaal is. Voorlopig zit echt koud winterweer nog niet in de pijplijn.

  Foto: ANP XTRA

  Door: ANP/Weeronline