Zo begint de meteorologische herfst

21 september 2020, 11:02

Actueel
dd4ecdcc-anp-353787657-1000x600
dd4ecdcc-anp-353787657-1000x600
dd4ecdcc-anp-353787657-1000x600

De meteorologische herfst begint aankomende dinsdag, maar dat wil nog niet zeggen dat het gelijk herfstachtig weer is. De laatste jaren hebben we ook regelmatig nog kunnen genieten van een mooie nazomer. Of we dit jaar kunnen rekenen op een vleugje nazomer na de start van de meteorologische herfst lees je in dit artikel.

Aankomende dinsdag, op 1 september, start de meteorologische herfst. Bij herfst denk je al gauw aan vallende blaadjes en regenachtig weer, maar zeker aan het begin van de herfst kan het nog flink nazomeren.  De meteorologische herfst duurt vervolgens tot 30 november en wordt op 1 december opgevolgd door de meteorologische winter.

Het weer tijdens het begin van de meteorologische herfst

Na een wisselvallige laatste week van de zomer krijgen we de komende dagen te maken met een rustiger weerbeeld. De wind gaat liggen en ook de kans op buien neemt steeds verder af. De eerste twee dagen van de meteorologische herfst verlopen overwegend droog met stapelwolken en ook regelmatig ruimte voor de zon. Waar de wind eerst koele lucht uit het noorden naar onze streken voerde, draait de wind nu richting het zuidwesten en daarmee wordt warmere lucht aangevoerd. Dinsdag en woensdag stijgt de temperatuur in de middag naar 18-21 graden. Daarmee is het iets minder warm dan gebruikelijk in de eerste dagen van september. Normaal is het 20-22 graden. Omdat er maar weinig wind staat is het wel aangenaam buiten, zeker wanneer de zon een tijdje schijnt.

Vleugje nazomer?

Na woensdag wordt het geleidelijk warmer en vrijdag komen de maxima uit op 21-25 graden. Het weerbeeld bestaat dan uit een afwisseling van zon en wolkenvelden. De kans op een bui neemt wel weer iets toe. Tijdens droge perioden is het met deze temperaturen aangenaam buiten.

be7b2fee-anp-329256521
be7b2fee-anp-329256521

In 2018 kwam het eind september nog tot nazomerweer en in Utrecht zaten de terrassen vol. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

In het weekend gaat de temperatuur een paar graden omlaag en draait de wind naar het westen tot noordwesten. Ook dan is er kans op enkele buien en is er een mix van wolkenvelden en zon. Houd het meest actuele weerbericht van Nederland in de gaten voor de nazomer.

Hoofdfoto: ANP / Remko de Waal

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven