Weeronline
Weeronline
  Recordlate officiële hittegolf De Bilt voorbij

  Recordlate officiële hittegolf De Bilt voorbij

  Aangemaakt: 29 aug 2019, 16:20 uur

  In De Bilt werd het vandaag met 22,6 graden niet meer zomers warm. Daarmee is de recordlate officiële hittegolf voorbij. De hittegolf duurde van 23 tot en met 28 augustus. Hoewel de hittegolf in De Bilt voorbij is, is elders in het land nog wel sprake van een regionale hittegolf. Deze kan nog tot en met zaterdag 31 augustus duren.

  Voor het eerst na zes dagen ligt de maximumtemperatuur in De Bilt beneden 25 graden. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen 25 graden of warmer zijn. Van die vijf dagen moeten drie dagen tropisch verlopen met 30 graden of meer.

  De eerste twee dagen van de hittegolf, 23 en 24 augustus, verliepen zomers warm in De Bilt met respectievelijk 25,9 en 29,7 graden. Er volgden drie tropische dagen op rij: 31,0, 31,3 en 32,8 graden op 25, 26 en 27 augustus. De laatste dag van de hittegolf kende een maximum van 27,6 graden. Op 25 en 27 augustus was sprake van een datum-warmterecord in De Bilt. Daarmee telt dit jaar tot nu toe dertien warmterecords tegen nul kouderecords.

  Thermometer wijst zomerse tot tropische waarden aan

  Foto: Ab Donker

  Officiële hittegolf kwam recordlaat

  Nog nooit werd in De Bilt zo laat in het jaar een officiële hittegolf gemeten als dit jaar. Het vorige record stond op 2001. Toen liep de hittegolf van 22 tot en met 26 augustus. De huidige hittegolf was de tweede van 2019. Ook dit is bijzonder. Alleen in 1941, 2006 en 2018 werd ten minste twee keer in één jaar een officiële hittegolf genoteerd op het hoofdstation.

  Regionaal nog wél een hittegolf

  In De Bilt is de officiële hittegolf voorbij, maar in de oostelijke provincies is regionaal nog wel sprake van een hittegolf. Vandaag en morgen komen de maxima rond of iets boven 25 graden uit en zal het er om spannen waar de regionale hittegolf stand houdt. In het westen, midden en noorden is de hittegolf al voorbij. Er volgt een zomerse zaterdag, waarna het zondag waarschijnlijk overal niet warmer dan 25 graden wordt. Daarmee is de hittegolf op de eerste dag van september overal voorbij.

  Foto: Ben Saanen

  Door: Yannick Damen