Weeronline
Weeronline
  nat 2015

  Augustus 2015 warm en in regen top-10

  Aangemaakt: 29 aug 2015, 11:27 uur

  Augustus gaat de boeken in als een zeer natte zomermaand. Gemiddeld over het land komt de neerslagsom uit op 135 mm tegen 78 normaal. Daarmee komt augustus naar verwachting in de top-10 van natste augustusmaanden sinds 1906. Plaatselijk zal de neerslagsom oplopen tot circa 200 mm.

  Met 18,5 graden tegen 17,5 normaal was augustus een warme maand. Het aantal uren zonneschijn komt uit rond 215. Dat is iets meer dan de normaal van 195 uur. De meeste zonuren werden behaald in de eerste helft van de maand. Op 16 en 17 augustus scheen de zon op sommige plekken in het geheel niet.

  Zware onweersbuien en langdurige regenval

  Vanaf halverwege de maand ging warm weer telkens vergezeld van stevige regen- en onweersbuien. Hierdoor vielen lokaal zeer veel neerslag. Daarnaast hebben we meerdere keren te maken gehad met langdurig slepende actieve neerslaggebieden boven ons land.

  Plaatselijk vielen grote neerslaghoeveelheden in korte tijd:

  • 13 augustus: stevige onweersbuien veroorzaken in de avond in 10 uur tijd 58 mm regen in Bergen op Zoom en 56 mm in Tholen.
  • 15/16 augustus: door langdurige regenval in Rouveen 78,5 mm neerslag. Deze hoeveelheid valt normaal in de hele augustusmaand.
  • 24 augustus: buien veroorzaken op veel plaatsen meer dan 30 mm regen.
  • 26/27 augustus: onweersbuien gevolgd door langdurige regenval veroorzaakten in het Friese Grou 67 mm in 24 uur tijd. Dat zijn bijna zeven emmers vol regen per vierkante meter.

  Het was niet alleen wateroverlast dat voor problemen zorgde. Regelmatig traden ook zware tot zeer zware windstoten op tijdens onweersbuien en op 24 augustus kwam het in Wieringerwerf (Noord-Holland) tot schade aan boerderijen door een tornado!

  Vorig jaar was augustus eveneens een natte maand, maar toen was het zeer koel met een gemiddelde temperatuur van 16,1 tegen 17,5 normaal.

  maandoverzichtsgrafiek augustus 2015

   

  Veel warmte, soms ook koud

  De gemiddelde maandtemperatuur komt dit jaar dus precies een graad hoger uit dan normaal. Dit danken we aan veel warme dagen. Op 26 dagen lag de temperatuur op of boven 20 graden tegenover de gebruikelijke 23. Het aantal zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer komt uit op 13. Normaal zijn dit er negen. Qua officiële tropische dagen kwamen we er in augustus in De Bilt één tekort. Alleen op 3 augustus werd het met 30,0 graden tropisch warm.

  Toch kende ook deze maande koude fasen. Op 17 augustus werd het niet warmer dan 15,2 graden. Daarmee was het de koudste 17 augustus sinds het begin van de metingen.

  Einde zomer in stijl

  De meteorologische zomer levert dit weekend een laatste thermisch hoogstandje af met morgen in het zuidoosten nog één keer tropische temperaturen. In het Limburgse Arcen komt het daarmee tot de 14e tropische dag van dit jaar. In Maastricht en Eindhoven wordt het de elfde van 2015. Normaal beleven Limburg en het oosten van Brabant er zes of zeven in een jaar.

  De zon schijnt veelvuldig, maar vanaf vanavond moeten we ook rekening houden met enkele stevige regen- en onweersbuien. Bij de buien kans op veel bliksemontladingen, hagel, lokale wateroverlast en vooral zondagavond zijn ook zware windstoten tot circa 90 km/uur mogelijk. Maandag houden de buien aan en wordt de warmte het land uit gezet.

  Meteorologische herfst begint fris

  Dinsdag start de meteorologische herfst. Onvervalst herfstweer hoeven we nog niet te verwachten, maar warm nazomerweer zit er zeker ook niet in. De middagtemperatuur valt terug naar 17-19 graden. Daarmee is het aan de frisse kant voor begin september. Daarbij is er een mix van wolken, zon en een paar buien.

  Foto: archieffoto Jannes Wiersema

   

  Door: Jaco van Wezel