Vakantieweer Europa: scherpe grens tussen wisselvalligheid en warmte

29 juli 2021, 07:30

De Nederlandse zomer verloopt tot nu toe niet erg koud, maar wel wisselvallig. En net nu alle scholen vakantie hebben, blijft dat zo. Benieuwd of het in de rest van Europa beter toeven is? In dit artikel lees je alles over het vakantieweer in Europa.

Wie de komende tijd op vakantie gaat naar één van onze buurlanden krijgt te maken met een vrij wisselvallig weerbeeld. Door een overwegend westelijke wind trekken geregeld buien vanaf de Atlantische Oceaan over. Toch is het niet allemaal kommer en kwel, want door het lokale karakter van de buien is het ook vaak droog met ruimte voor de zon. De temperatuur is daarbij wel aan de lage kant voor de tijd van het jaar. In grote delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland wordt het op het warmste moment van de dag 20- 24 graden. Een paraplu en een vest of zomerjas komen goed van pas op je vakantieadres, vooral als het later op de dag snel afkoelt.

Ook in Scandinavië is het ronduit wisselvallig zomerweer. Van tijd tot tijd komen buien tot ontwikkeling en daarbij staat soms een stevige wind. De temperatuur blijft op de meeste plaatsen onder 20 graden. Alleen in het zuiden van Noorwegen, Zweden en Finland kan het in de middag net warmer dan 20 graden worden. De hoogste temperaturen in deze regio vinden we in Denemarken. In Kopenhagen komen de maxima uit op 20-23 graden.

Stapelwolken - Denemarken - Kopenhagen - Europees vakantieweer - Vakantie weerbericht - Zomerweer

Stapelwolken boven de karakteristieke Nyhavn in Kopenhagen. Foto: Adobe Stock / JaDeLissen

Op naar de zon langs de Route du Soleil

Wie in de auto of in het vliegtuig stapt naar het zuiden van Europa kan rekenen op een totaal ander weerbeeld en de Route du Soleil doet zijn naam eer aan. Hier vind je handige tips om een lange autorit goed door te komen. Ter hoogte van de Pyreneeën en de Alpenlanden ligt namelijk de grens tussen vrij koel en wisselvallig weer in het noorden en volop zonnig en warm weer in het zuiden. Op deze grens kunnen wel enkele pittige buien ontstaan. Met name in de bergachtige gebieden kan het soms even flink plenzen. In de dalen is het zomers warm en in Wenen gaan de maxima zelfs richting 30 graden. Door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig.

Zomervakantieweer - Weerbericht Europa - Koffers pakken - Zomerse bestemmingen

Zomerse items kun je inpakken wanneer je vakantieadres zich in het zuiden van Europa bevindt. Foto: Adobe Stock / Pixel-Shot

Ideaal strandweer langs de Middellandse Zee

In de kustgebieden van Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië is het aangenaam zomerweer met dagelijks 25-30 graden. Door een verkoelend briesje vanaf de Middellandse Zee voelt het minder heet aan. Smeer je wel goed in, want de zonkracht is hoog en vooral langs de waterkant kan je extra snel verbranden door de reflectie van het water. In de binnenlanden doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en in Madrid en Rome stijgt het kwik richting 35 graden.

Hittegolf Griekenland - Taverne - Vakantieweer Europa - Europees vakantieweer

Straatjes met schaduw of een parasol bieden een welkome verkoeling. Foto: Adobe Stock / lornet

Hitte grijpt om zich heen in Griekenland

Het hoogtepunt van de zomerse hitte bevindt zich de komende tijd boven het zuidoosten van het Middellandse Zeegebied. Op de Balkan en in Griekenland en Turkije schijnt de zon uitbundig en de temperatuur stijgt richting 40 graden! Op het Griekse vasteland, maar ook in de miljoenenstad Athene kan het nog net een paar graden warmer worden. Voorlopig weet de hitte van geen wijken en ook na het weekend blijft het heet in deze regio.

Check de ontwikkelingen van het weer op jouw vakantiebestemming in ons uitgebreide Europese weerbericht.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Ilya_Rudyakov

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black