Weeronline
Weeronline
  extreme droogte

  Vooral Oost-Europa kampt met gevolgen extreme droogte

  Aangemaakt: 29 jun 2020, 17:10 uur

  Oost-Europese landen zijn het zwaarst getroffen door de extreme droogte van de afgelopen maanden. Met name in Duitsland, Polen, Tsjechië en Oekraïne staat het grondwater veel lager dan gemiddeld, is te zien op nieuwe kaarten die gemaakt zijn op basis van satellietbeelden van NASA.

  Op de kaarten is te zien wat de stand van het grondwater in Europa is en hoeveel dit afwijkt van het normale peil. Met name in het oosten kleurt de kaart veelal oranje en rood, wat betekent dat het water heel laag staat. Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk en Zuid-Italië kleuren daarentegen wit en blauw. Enkele zware voorjaarsstormen hebben daar voor veel regen gezorgd waardoor het grondwater op sommige plekken zelfs hoger staat dan gebruikelijk.

  Wetenschappers zeggen dat de grootschalige droogte in Europa wordt veroorzaakt door een combinatie van drie factoren: temperatuur, neerslag en sneeuw. De temperatuur lag in de maanden maart, april en mei veel hoger dan normaal. Het was zelfs de op een na warmste lente. Daarnaast viel er in de lente minder regen en ligt er op het hele continent aanzienlijk minder sneeuw. “De dooi zette ook heel vroeg in dit jaar”, zegt de Franse klimatoloog Christophe Cassou tegen Het Laatste Nieuws. “Daardoor staan de reservoirs met oppervlaktewater die gevuld worden door de smeltende sneeuw laag. Als we het hele Euraziatische continent bekijken, inclusief Siberië, zagen we deze lente de laagste sneeuwval sinds 1967.”

  De hogere temperaturen en het eerder smelten van de sneeuw duiden volgens een rapport van de Verenigde Naties op klimaatverandering door toedoen van de mens.

  Foto: ANP / Vincent Jannink

  Door: ANP