Dodental door aardverschuivingen Brazilië stijgt tot boven de 90

31 mei 2022, 10:10

Buitenland
Overstromingen Brazilië. Foto: ANP / EPA/GENIVAL PAPARAZZI

Het dodental na de aardverschuivingen in Brazilië blijft maar oplopen. Het aantal mensen dat als gevolg van hevige regenval vorige week in het noordoosten van het land overleed, is gestegen tot 91. Dat melden de lokale autoriteiten. Nog eens 26 mensen worden vermist.

Door de zware regenval zijn bijna duizend mensen hun woningen ontvlucht. Op sociale media zijn video's te zien van ondergelopen wegen, instortende huizen en aardverschuivingen.

236 millimeter in een halve dag

Het noodweer sloeg woensdag toe in de deelstaat Pernambuco en de zware regen hield enkele dagen aan. Op sommige plekken viel tussen vrijdagavond en zaterdagochtend 236 millimeter neerslag. Dat is ruim een kwart van de gemiddelde regenval in Nederland in een heel jaar.

In veertien gemeenten rond havenstad Recife is de noodtoestand afgekondigd. Volgens de laatste berichten zijn zo'n 5000 mensen door aardverschuivingen hun huis kwijtgeraakt. Zij hebben onderdak gekregen in opvangcentra.

Zondag stopte het met regenen, maar code rood blijft in het gebied voorlopig van kracht. "Hoewel het inmiddels is opgehouden met regenen, verwachten we de komende dagen opnieuw hevige regen. Het belangrijkste is dus om de beschermende maatregelen te handhaven", zei minister van Regionale Ontwikkeling, Daniel Ferreira.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro sprak op Twitter zijn "verdriet en solidariteit uit met de slachtoffers van deze trieste ramp" en zei dat zijn regering al het mogelijke zal doen "om het lijden te verlichten". Volgens de president wordt onder meer het leger ingezet "om te helpen bij noodhulpoperaties en de nodige hulp te bieden aan getroffen families".

Author Image

ANP

Reageer via Facebook

Buitenland-nieuws

Meer Buitenland-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black