Weeronline
Weeronline

  Warmste mei in ruim 300 jaar!

  Aangemaakt: 01 jun 2018, 15:56 uur

  De gemiddelde mei-temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 16,4 graden. Daarmee is het de warmste mei sinds 1706. In 1889 werd de hoogste maandtemperatuur gemeten van 16,0 graden. Niet eerder waren er zoveel warme en zomerse meidagen. Met gemiddeld over het land 291 uur zon was mei de op drie na zonnigste sinds het begin van de metingen. Op de Wadden was mei recordzonnig. Met gemiddeld 40 mm verliep mei vrij droog, maar door lokaal noodweer zijn de verschillen groot. In Briele viel 114 mm tegen 13 mm in het Drentse Ruinerwold en op Vlieland!

  Het temperatuurrecord vanaf 1901 stond op naam van 2008 met 15,7 graden. In de historische waarnemingen tussen 1706 en 1900 was alleen mei 1889 nog warmer met 16,0 graden. De metingen voor 1901 kennen een foutmarge tot 0,4 graden. Omdat de gemiddelde temperatuur nu op 16,4 graden uitkomt is het met zekerheid de warmste meimaand sinds 1706.

  Niet eerder zoveel (zomers) warme dagen

  Voor het eerst sinds het begin van de metingen telt mei 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger). Het record stond op 19 warme dagen in 2008. Een normale meimaand telt in De Bilt 10 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) komt op 13 uit en ook dat is een record. In 1992 en 2000 telde mei 12 zomerse dagen tegen 3 normaal.

  In het Achterhoekse Hupsel werd op 28 mei de eerste tropische temperatuur van 30,3 graden gemeten. In Deelen, nabij Arnhem, werd het zelfs 30,5 graden. Ook was het de warmste 28 mei ooit gemeten. Op de 29e werd het op een nog veel grotere schaal tropisch warm. Ook in De Bilt werd het voor het eerst tropisch warm met 30,7 graden en bovendien was het de warmste 29 mei ooit gemeten. In Lelystad werd het maar liefst 31,9 graden en in Twenthe 31,8. Tropische dagen zijn vrij zeldzaam in mei en komen in het oosten en zuiden slechts eens per vier jaar voor.

  De nachten waren ook extreem warm met soms minima boven 18 graden. Op 30 mei hadden we officieel de warmste meinacht ooit gemeten met een minimum van 18,0 graden in De Bilt. Het leek wel hoogzomer! Op 27 mei noteerde Hoek van Holland zelfs bijna een absoluut meirecord met een minimum van 18,6 graden. Het maandrecord over alle KNMI-stations staat op naam van Maastricht met 18,8 graden in 2017.

  Mei begon fris met nachtvorst

  De eerste dagen van mei was het fris met regionaal vorst aan de grond. Op 4 mei koelde het in de duinen van Wijk aan zee af naar 0,0 graden. Daarna warmde het snel op en kregen we een aantal zomerse dagen. Zo verliep Bevrijdingsdag zonovergoten en warm. Op Hemelvaartsdag daalde de temperatuur ruim 10 graden. De IJsheiligen begonnen koud met nachtvorst. Op klomphoogte daalde het kwik in Gilze-Rijen naar -3,6 graden. Daarna was de kou snel uit de lucht.

  Warm en vooral in het zuiden soms zware onweersbuien

  Vanaf 13 mei werd het warm tot zomers warm met alleen een dip op 17-19 mei. De lucht was vaak onstabiel, waardoor regelmatig onweersbuien met hagel ontstonden. Op 13 mei, Moederdag, kregen delen van Groningen en Drenthe te maken met wateroverlast. In Eext viel maar liefst 73 mm. Pinksteren verliep zonnig en zomers. Tweede Pinksterdag werd de warmte in de Limburgse heuvels afgestraft met noodweer. In Noorbeek viel in korte tijd 40 mm. Een dag later kwam in Beek (nabij Maastricht) 47 mm in 40 minuten naar beneden. Door het noodweer ontstonden modderstromen in de straten. In Oirschot (Noord-Brabant) viel 59 mm en kwamen grote hagelstenen naar beneden.

  Vervolgens kwam Zeeland aan de beurt. Op 24 mei viel in Wilhelminadorp 52 mm. Op 27 mei was het opnieuw raak met in Ovezande 40 mm in korte tijd. Er vielen daar ook grote hagelstenen die veel schade veroorzaakten. Ook in de omgeving van Nijmegen en Emmen viel lokaal 40 mm. In het Drentse Bronneger viel 70 mm met hagel, waardoor landbouwpercelen werden verwoest. Verder was Zuid-Limburg voor de derde keer aan de beurt met lokaal opnieuw modderstromen. In Brabant en Limburg werd code oranje uitgegeven voor overvloedige neerslag en hagelstenen van 2-4 cm.

  Op 29 mei kwam het in grote delen van het land tot noodweer. Het KNMI gaf code oranje uit voor het hele land, met uitzondering van de Wadden. Op veel plaatsen kwam het tot flinke wateroverlast en lokaal viel grote hagel. Ook kwamen lokaal zware windstoten voor. In het Achterhoekse Ruurlosebroek werd een windstoot van 93,3 km/u gemeten. In Maassluis en Ede viel 80 mm, ruim de maandsom van mei. De maand eindigde in stijl, want ook op de 31e gold voor het noorden code oranje voor wateroverlast, grote hagel en zware windstoten. In Aldeboarn, Midden Friesland, viel 82 mm.

  Droge meimaand verliep lokaal kletsnat

  Gemiddeld over het land viel circa 40 mm tegen 61 mm normaal. De verschillen zijn echter zeer groot. In delen van Zeeland, Zuid-Limburg, Zuid-Holland, Flevoland en Oost-Drenthe viel lokaal meer dan 100 mm. In delen van de Achterhoek, Twente, Oost-Brabant, Midden-Limburg, Noord-Holland, Noord-Overijssel en Friesland viel minder dan 30 mm. In delen van De Kop van Noord-Holland, West-Drenthe en op de Wadden viel lokaal amper 20 mm!

  Neerslagsom op KNMI-meetpunten. Voorlopige data, nog niet alle metingen staan op de kaart.

  Extreem zonnige meimaand in het noorden

  Gemiddeld over het land was mei de op drie na zonnigste sinds het begin van de metingen. In het noorden was mei zelfs extreem zonnig. in Den Helder scheen de zon 317 uur. Alleen 1989 was zonniger met 334 uur zon. Op Terschelling scheen de zon het meest met 326 uur. Sinds het begin van de metingen op het eiland in 1951 was mei nog nooit zo zonnig.

  Foto: Jannes Wiersema

  Binnenkort op vakantie? Bestel alvast je huurwagen bij Rentalcars! Profiteer nu van extra voordeel dankzij deze exclusieve vouchers en coupons! 

   

  Door: Jordi Huirne