Teruglezen: code oranje voor zware onweersbuien

07 februari 2019, 15:40

Zwaar-Onweer-Wouter-van-Bernebeek-1280x600

Het noodweer dat over het land trok heeft voornamelijk wateroverlast veroorzaakt. Er viel niet alleen veel regen, maar de neerslag viel vaak ook in korte tijd. In Ridderkerk viel binnen één uur 69 mm. Verder viel in Millingen aan de Rijn maar liefst 72 mm regen en in Hellevoetsluis 76 mm. In Ede en Maassluis werd zelfs 80 mm gemeten! Gemiddeld valt in de hele maand mei 61 mm. Op veel plaatsen is 20-30 mm gevallen en zijn straten blank komen te staan.

Plaatselijk gingen zware buien gepaard met een downburst. Deze zeer sterke luchtstroom komt uit een bui naar beneden en veroorzaakt aan de grond (zeer) zware windstoten. In Ruurlosebroek (Achterhoek) werd een windstoot van 93,3 km/uur gemeten. Er waren meldingen van omgewaaide bomen en verkeersborden. Ook in het westen was sprake van zware windstoten. Lokaal was de schade aan gebouwen groot. Waarschijnlijk heeft de wind gepiekt naar meer dan 100 km/uur.

In bijna het hele land gold code oranje (waarschuwing voor extreem weer). Alleen voor het Waddengebied bleef het bij code geel (waarschuwing voor gevaarlijk weer). Er geldt nu nog een waarschuwing voor de laatste onweersbuien van vandaag in het noorden. Ook komende dagen zijn we nog niet van de onweersbuien af. Check voor meer informatie daarover ons weerbericht.

Hier een kaartje met de voorlopige neerslagmetingen. Sommige metingen staan nog niet op deze kaart.

prec20180530-2

Neerslagsom op KNMI-meetpunten. Voorlopige data, nog niet alle metingen staan op de kaart.

Hieronder hielden we een live-blog bij over de ontwikkeling van de buien en de gevolgen.

Live-blog

22:20 Code oranje is overal ingetrokken. Het extreme weer is voorbij. In het noorden komen nog wel enkele stevige onweersbuien voor. Deze trekken komende uren noordwestwaarts het land uit. Het live-blog komt hiermee ten einde.

21:05 In het midden en zuiden de waarschuwing voor extreem weer ingetrokken. In het westen verdwijnen vrij snel de zware buien en daarna zal ook het noorden volgen.

code-oranje-3

20:51 Je hebt natuurlijk altijd mensen die van de nood een deugd weten te maken.

20:48 Ondergrondse parkeergarages zijn bij hevige regenval altijd een risico.

20:20 Het grootste fileleed is gelukkig weer voorbij.

19:59 Bij zware buien is kans op een downburst. Een zeer sterke koude luchtstroom komt vanuit de bui naar beneden en veroorzaakt aan de grond (zeer) zware windstoten en mogelijk ook veel schade.

19:29 Het onweer gaat gepaard met zeer veel bliksemontladingen. Naar schatting zitten we al op 15.000 ontladingen (kaart van Blitzortung).

Zeer-veel-bliksemontladingen

19:20 Ook na een zware bui kun je nog een tijd last hebben van het water, zoals hieronder in Maassluis. En we zijn nog niet van de buien af!

18:49 In Noord-Holland vallen de buien tot nu toe erg mee, maar vanuit het oosten nadert een flinke buienlijn.

Buien-naar-Noord-Holland

18:43 Als je dit op je af ziet komen kun je beter even binnen blijven.

18:34 Op sommige plaatsen stroomt het water zo hard dat er een waterval ontstaat (Ede).

waterval

18:14 Dit is wat je noemt een wolkbreuk.

18:00 Code Oranje voor (bijna) het hele land.

code-oranje-2

17:56 Dit soort buien tijdens de avondspits geven altijd veel files, zoals te zien is op de kaart van de VID.

Veel-files

17:42 Niet alleen stortregen, hagel en onweer leveren problemen op. Bij Deventer liggen bomen op de weg door zware windstoten.

zware-windstoten-e1527608746370

17:30 In de Achterhoek zijn tijdens een bui windstoten gemeten tot 93 km/uur. In Hellevoetsluis is inmiddels 69 mm regen gevallen.

17:15 In bijna het hele land geldt code oranje. Hou de radar goed in de gaten, in een half uur kan een onweersbui uit het niets ontstaan.

code-oranje-1

16:37 Echt noodweer bij Utrecht

16:31 Voor dit soort hagelstenen wil je wel even schuilen.

16:24 In het onweerscomplex ten noordwesten van Utrecht gaat het flink tekeer. Er worden grote hagelstenen gemeld van zo’n 2 cm.

grote-hagel-bij-Utrecht

16:15 Code Oranje is uitgebreid naar Noord-Holland en Flevoland

code-oranje

15:25 Wil je nog droog naar huis voor de buien? In het zuiden, midden en oosten van het land moet je dan snel zijn. Op dit moment ontstaan op veel plaatsen in rap tempo buien. Onweer zal daarna snel volgen.

15:00 In de regio Veenendaal nu ook een onweersbui en de bui zal nog zwaarder worden.

onweer-midden-land

15:00 Ook in De Bilt is het inmiddels tropisch warm. Daarmee hebben we de eerste officiële tropische tropische dag van het jaar. Met 30,7 graden is het ook de warmste 29 mei sinds het begin van de metingen.

14:50 Over Vaals trekt inmiddels een flinke onweersbui. Naar verwachting kunnen de komende uren in korte tijd buien ontstaan.

13:20 Ten zuiden van Limburg zijn zware buien ontstaan. In het zuiden stijgt nu de kans op een stevig onweer.

onweersbuien-ten-zuiden-van-Limburg

11:50 Voor de onweersbuien ontstaan wordt het broeierig warm. Het is alweer bijna tropisch in Hupsel. Gisteren had Hupsel de primeur om als eerste dit jaar de grens van 30 graden te slechten.

Temperatuur-vandaag-tot-dusver

11:00 In verband met de verwachte hevige onweersbuien starten we een live-blog. Hieronder een kaartje wat een indicatie geeft van hoeveel neerslag er kan vallen vandaag. Ga er niet vanuit dat dit exact op deze plaatsen zal vallen, maar gebruik het indicatief. Daar waar zware buien ontstaan en blijven hangen kan 100 mm of meer vallen.

Neerslagkaart-Harmonie

Houd de kids dus maar binnen! Gelukkig profiteer je bij T Mobile Thuis nu van korting op je internet met onze unieke aanbieding!

Hoofdfoto: Wouter van Bernebeek, Onlineweather, 21 mei 2018.

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black