Weeronline
Weeronline

  Zevende zachte december op rij

  Aangemaakt: 29 dec 2017, 07:46 uur

  Met 4,8 graden tegen 3,7 normaal is december 2017 een zachte maand. Na 2010 verliep elke december zacht. Naast zacht was de maand somber en behoorlijk nat. Een deel van de neerslag viel als sneeuw. Op zondag 10 en maandag 11 december leverde flinke sneeuwval op grote schaal sneeuwpret op. Op de Veluwe werd zelfs een sneeuwdek van 44 cm dik gemeten! De maand eindigt uitzonderlijk zacht met op Oudejaarsdag maxima van 11-14 graden.

  Na een koude start van de maand, met op de 2e een regionale ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 graden), verliepen de dagen rond Sinterklaas vrij zacht. In de nacht naar maandag 11 december werden, boven een sneeuwdek, de laagste temperaturen van de maand genoteerd met -2,9 graden in De Bilt en -6,2 in Hoogeveen. In De Bilt kwam het deze maand niet tot een ijsdag. Normaal lukt dit in december twee keer. Het vroor zes keer licht, tegen 13 normaal en het kwam niet tot matige vorst (tegen driemaal normaal).

  De hoogste temperaturen van de maand komen nog: op Oudejaarsdag wordt het volgens de laatste verwachting 13 graden in De Bilt en zelfs 14 graden in Zeeuws-Vlaanderen, delen van Brabant en delen van Limburg. Als deze verwachting uitkomt is het bovendien de warmste Oudejaarsdag ooit gemeten.

  Natte maand met vooral op 10 en 11 december veel sneeuw

  De maand was zeer nat met gemiddeld over het land, inclusief verwachting tot de jaarwisseling, circa 123 mm neerslag tegen 80 normaal. In De Bilt viel tot nu toe 112 mm en daar valt volgens onze verwachting nog 30 mm bij. Het natst was het op de Veluwe met lokaal al ruim 150 mm en nog circa 33 mm in de verwachting. Minder nat was het in Groningen, Drenthe, zuidelijk Friesland, de Noordoostpolder en grote delen van Overijssel. Op een aantal plekken ligt de neerslagsom nog onder de ‘normale’ 80 mm, maar met nog 20-30 mm in de verwachting zal ook hier de maand uiteindelijk nat worden.

  Lang niet alle neerslag viel als regen. Richting het tweede weekend van de maand kregen we steeds vaker te maken met winterse buien. Op zondag 10 december en maandag 11 december sneeuwde het op grote schaal. Zondag gaf dit al aanleiding tot code oranje en maandag werd het zelfs code rood (weeralarm). Op maandagavond gingen meteorologen Jordi Huirne en Yannick Damen naar Hoog-Soeren (Veluwe) en hebben daar een sneeuwdek gemeten van maar liefst 44 cm dik!

  Later in die week en ook het volgende weekend werd het lokaal verraderlijk glad door bevriezing van natte weggedeelten en condensatie. Op zondagochtend 17 december gold hiervoor enige tijd code oranje in het noorden en oosten van het land.

  Somberste december sinds 1993, vooral Limburg nauwelijks zon

  Zonliefhebbers beleefden een waardeloze maand. Met gemiddeld over het land slechts 33 uur zon tegen 49 normaal wordt december 2017 de somberste decembermaand sinds 1993. In De Bilt was het nog somberder met deze maand slechts circa 26 uur zon. In het zuidoosten scheen de zon het minst: in Maastricht zal december 2017 hooguit tot 16 uur zon komen. Het minst somber was het in de kustgebieden. In Den Helder en Vlissingen komt de maandsom uit op circa 45 uur zonneschijn.

  Door: Johnny Willemsen