Weeronline
Weeronline
  Tyfoon Kammuri Filipijnen

  Tyfoon Kammuri zet koers naar Filipijnen

  Aangemaakt: 01 dec 2019, 14:01 uur

  Kammuri houdt koers en zal maandagochtend als zware tyfoon de Filipijnse kust treffen met windstoten van 250 tot 300 km/uur en slagregens. De tyfoon trekt in de nacht naar dinsdag noordwestwaarts en kan daarbij hoofdstad Manilla aandoen.

  Tyfoons kunnen nog wel eens van koers veranderen, maar Kammuri blijft een westelijke koers volgen. De tyfoon neemt in kracht toe en maandagochtend (onze tijd) krijgt de Filipijnse oostkust te maken met verwoestende winden en een continue stroom aan zware (onweers)buien. Daarbij moeten we uitgaan van windstoten van 250 km/uur. Waarschijnlijk valt het hoogtepunt van het windveld nog hoger uit met gemiddelde snelheden van 130-190 km/uur en windstoten van 240-300 km/uur.

  Kammuri trekt in de nacht naar dinsdag verder het land op en dinsdagochtend krijgt Manilla te maken met storm en zeer zware windstoten. Daarna trekt Kammuri verder en woensdag is de wind weer tot bedaren gekomen.

  Evacuaties

  De autoriteiten waarschuwen de bewoners van meerdere eilanden. Evacuaties zijn ook te verwachten. Dit weekend staat in de hoofdstad Manilla, op het eiland Luzon, een groot sportevenement gepland.

  Tropische stromen zijn jaarlijkse kost voor de Filipijnen. De eilanden krijgen er zo’n twintig keer per jaar mee te maken, vaak met overstromingen en aardverschuivingen als gevolg. In 2013 hield een van de sterkste tropische stormen ooit huis op de Filipijnen, waardoor meer dan 6000 mensen omkwamen en zo’n vier miljoen mensen dakloos raakten.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline