Weeronline
Weeronline
  droog Nederland

  Nog steeds erg droog in grote delen van Nederland

  Aangemaakt: 29 nov 2019, 14:12 uur

  Het regenachtige najaar heeft niet kunnen voorkomen dat het nog steeds droog is in delen van Nederland. Er is onvoldoende grondwater in de droogste gebieden van Nederland. Op de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau gaat het beter, maar in de Achterhoek, in Twente en in delen van Brabant is het nog steeds erg droog.

  Volgens waterschap Vechtstromen behoort 2019 opnieuw tot de 5 procent droogste jaren ooit. De Brabantse waterschappen constateren dat het neerslagtekort kleiner is dan vorig jaar, maar dat het op tal van plekken nog veel droger is dan gemiddeld. Waterschap Rijn en IJssel deelt net als vorig jaar ballen uit, waarmee agrariërs duikers in hun sloten kunnen afsluiten. Zo krijgt regenwater zo lang mogelijk de tijd om in de grond te zakken.

  Zandgronden in Nederland vaak droog

  Met name de hoge zandgronden, die volledig afhankelijk zijn van regenval, lijden onder de gevolgen van twee droge zomers achter elkaar. Alle schappen zijn bezig met maatregelen om de droogte aan te pakken.

  Als het geen natte winter wordt met veel regen, starten de droge gebieden volgend voorjaar opnieuw met een achterstand, stelt de Unie van Waterschappen. Afgelopen voorjaar hebben we ook een neerslagtekort geërfd van de zomer daarvoor.

  Lees ook: het weerbericht Nederland

  Foto: ANP

  Door: ANP