Weeronline
Weeronline

  2018 op drie na warmste

  Aangemaakt: 29 nov 2018, 14:58 uur

  Met nog een maand te gaan wordt 2018 gemiddeld over de hele wereld waarschijnlijk het op drie na warmste jaar sinds het begin van de metingen. De gemiddelde wereldtemperatuur lag bijna een graad boven pre-industriële waarden. Daarmee zet de opwarming van de aarde door. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

  De twintig warmste jaren ooit gemeten zijn geregistreerd in de laatste 22 jaar, aldus WMO. Ook dit jaar waren er tekenen van klimaatverandering in de vorm van stijging van de zeespiegel, opwarming van water in de oceanen en smeltend poolijs. Extreme weersomstandigheden die daar het gevolg van waren, veroorzaakten een spoor van vernielingen op alle continenten, aldus de organisatie.

  De eerste tien maanden van dit jaar lag de gemiddelde temperatuur in de wereld bijna een graad boven de periode voor de industriële revolutie die als basis wordt gehanteerd. De wereld ligt niet op koers wat betreft doelen om de opwarming tegen te gaan, constateert de WMO.

  Stijging tot 5 graden

  “Het is het waard om te herhalen dat wij de eerste generatie zijn die de opwarming van de aarde volledig begrijpt, en de laatste generatie die in staat is er iets aan te doen”, aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

  Volgens de WMO stijgt de wereldtemperatuur tegen het einde van de eeuw met 3 tot 5 graden als er niets verandert aan de uitstoot van broeikasgassen. De concentraties broeikasgassen liggen volgens de organisatie op recordhoogten. Als alle fossiele brandstoffen die er zijn worden benut, zal de temperatuur aan het eind van de eeuw nog verder zijn gestegen.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline