Zo start de wintertijd

29 oktober 2022, 07:30

Tijd en seizoenen
Eerder licht aan het begin van wintertijd. Foto: T. vd Braak

Met het ingaan van de wintertijd kun je het idee hebben dat de winter nadert en het alleen maar kouder en kouder wordt. Lees hoe het begin van de wintertijd verloopt.

Wanneer komende nacht de wintertijd ingaat hebben we nog steeds te maken met zeer zacht herfstweer. Tijdens het terugdraaien van de klok is het 13 graden in het binnenland tot 16 graden aan de kust. Deze temperaturen zijn zelfs nog hoger dan een gemiddelde middagtemperatuur aan het eind van oktober.

Warm weer op eerste dag wintertijd

Op de eerste dag met wintertijd is het dan ook verre van winters. In het zuiden en oosten wordt het op grote schaal warm met 20 graden of meer en daarbij kunnen we ook zon verwachten. In het zuiden van Limburg kan het 22 graden worden. In het westen en noorden is het met 18-19 graden zacht, maar na een zonnige start verschijnt in de middag wel steeds meer bewolking.

Lees ook: Zo zijn zomer- en wintertijd ontstaan

Temperatuur daalt gestaag

Na het weekend gaat de middagtemperatuur met de dag wat omlaag. Later in de week wordt het 12 tot 14 graden en dat ligt meer in lijn met gemiddelde waarden voor begin november. Daarbij kunnen we van tijd tot tijd buien verwachten en tijdens droge perioden is er ruimte voor wat zon.

De details voor het weer komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven