Wintertijdstorm officieel een feit

11 februari 2019, 14:37

Jannes-Wiersema-Wintertijdstorm-29-oktober-2017-1280x600

Vannacht heeft het vanaf 2:20 uur (zomertijd) gestormd in het Waddengebied en langs de westkust. Om te mogen spreken van een officiële storm moet het op een van de KNMI-meetpunten gemiddeld over een heel uur met windkracht 9 waaien. In Groningen voldeed weerstation Eemshaven vanaf 2:00 uur (wintertijd) aan deze voorwaarde en om 4:00 uur werd zelfs kortstondig 10 Bft. gemeten. Weerstation Lauwersoog volgde vanaf 4:00 uur (wintertijd). Enkele andere meetpunten maten alleen kortstondig stormkracht.

In het hele Waddengebied, in de Kop van Noord-Holland, op de Afsluitdijk, in Friesland en in Groningen kwamen zware tot zeer zware windstoten van 90 tot ruim 100 km/uur voor. Op de Waddeneilanden pakten de windstoten tot nu toe het zwaarst uit. Lauwersoog noteerde een zeer zware windstoot van 104 km/u en een weeramateur in Roodeschool kwam tot 108 km/u. Op de Duitse Waddeneilanden ging het er harder aan toe. Daar stond een zware storm (10 Bft.) en kwamen windstoten tot 144 km/u voor!

Windstoten-NL

Windstoten(km/uur) om 3:10 uur in Nederland

Windstoten-Duitsland-5-uur

Windstoten in Duitsland om 5 uur.

Derde officiële storm van herfst 2017

De wintertijdstorm die vannacht over het noorden van het land trok is alweer de derde herfststorm van dit jaar. Op 13 september beleefden we de eerste herfststorm en dit was direct een zware storm. Op 5 oktober volgde nummer twee van dit najaar. Hoewel het vooral in het noorden van het land flink tekeer ging werd dit in Nederland net geen zware storm. In Noord-Duitsland gebeurde dit wel en veroorzaakten extreem zware windstoten erg veel overlast en vielen zeker zeven doden te betreuren. In het westen van Polen kwamen later ook twee mensen om het leven.

Storm over hoogtepunt heen – zware windstoten tot middaguur

De wintertijdstorm die we vandaag beleven is inmiddels (6 uur zondagochtend) net over het hoogtepunt heen. Komende uren neemt de wind langzaam in kracht af. Tot circa acht uur vanochtend kan het vooral op de oostelijke Wadden nog stormen (9 Bft) met kans op (zeer) zware windstoten van 90-110 km/uur. Elders in het noordelijk kustgebied moet nog enkele uren rekening gehouden worden met zware windstoten van 80-100 km/uur. Langs de westkust komen zware windstoten van 80 km/uur voor.

In de loop van de ochtend neemt de wind verder af. Langs de westkust zijn de zware windstoten van 75 km/uur of meer om 10:00 uur verdwenen. Rond het middaguur komen de windvlagen ook in het Waddengebied uit onder de waarschuwingsgrens van 75 km/uur.

Van uitzonderlijk warm naar gevoelig fris

Afgelopen nacht waaide het niet alleen hard, maar het was ook bijzonder warm. Ondanks de regen lag de temperatuur rond middernacht rond 15 graden. Normaal halen we deze waarden eind oktober niet eens overdag. Zo ook vandaag niet. De temperatuur heeft inmiddels een flinke daling ingezet en vanmiddag is het slechts 10-12 graden. De, ook dan nog, vrij stevige noordwestenwind laat het aanvoelen als 5-8 graden. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van wolkenvelden, zon en een paar lokale buien.

Kies deze winter voor goedkopere energie van Eneco! Je profiteert nu van extra voordeel dankzij onze exclusieve aanbiedingen en acties!

Foto: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook