Tyfoon Noru aan land in Vietnam

28 september 2022, 10:31

Storm Nuru raakt Vietnam. Foto: ANP / EPA / Vietnam News Agency / Handout.

De tyfoon Noru is woensdag vroeg in Vietnam aan land gegaan met hevige wind en hevige regen, met schade aan duizenden huizen en grootschalige overstromingen tot gevolg.

Noru trok in de vroege uren van woensdag rechtstreeks naar de kuststad Quang Nam en de provincie Da Nang en bracht als storm in categorie 4 windsnelheden tot 117 kilometer per uur met zich mee alvorens aan land te gaan, aldus de nationale meteorologische dienst. In Da Nang, de derde grootste stad van Vietnam, schudden hoge gebouwen door de rukwinden, vielen bomen om en rukte de wind daken van huizen. Ook is er sprake van grootschalige stroomuitval.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over orkanen

Honderdduizenden mensen in kwetsbare gebieden langs de centrale kustlijn zijn geëvacueerd in de aanloop naar de storm. De Vietnamese autoriteiten mobiliseerden dinsdag meer dan 270.000 militairen. Tien luchthavens zijn gesloten als gevolg van de storm. De nationale luchtvaartmaatschappij Vietnam Airlines heeft 148 vluchten geannuleerd, waardoor ongeveer 14.000 passagiers zijn getroffen.

Hevige regenval

De Vietnamese meteorologische dienst waarschuwt dat centrale delen van het land, van de provincies Quang Tri tot Quang Ngai, meer zware regenval kunnen verwachten: naar schatting 150 tot 250 millimeter. Op sommige plaatsen kan er zelfs 300 millimeter vallen, met aardverschuivingen en overstromingen tot gevolg. Verwacht wordt dat de storm afzwakt naar een tropische depressie en zal verdwijnen wanneer hij over de bergachtige regio's van Centraal-Vietnam trekt.

Noru bereikte Vietnam dagen nadat hij zondag de Filippijnen trof als de sterkste storm van dit jaar. Daarbij kwamen ten minste acht mensen om. Ook in Cambodja eiste Noru zestien levens, zo schrijft de krant Phnom Penh Post. In het grensgebied met Thailand beschadigde Noru duizenden huizen en straten en zijn er zware overstormingen. In Vietnam zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld, maar ten minste negen mensen raakten gewond toen zij dinsdag probeerden hun huizen te versterken.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black