Eerste echte herfstweekend met wind en regen

28 september 2019, 17:04

Herfstweer-ANP-74391660-1280x600

Dit is het eerste echte herfstweekend met een stevige wind en een komen en gaan van buien. Daarbij is kans op onweer en in het westen komen (zware) windstoten voor van 70-85 km/uur. Het contrast met vorig weekend is groot. Toen was het erg zonnig en werd het op zondag met 25-28 graden op grote schaal zomers warm. Nu wordt het 16-18 graden.

Het onstuimige weekend met wind en regen is begonnen. Een stevige zuidwester laat de bomen flink zwiepen. Vooral in het westen gaat het vanmiddag af en toe flink te keer door een krachtige wind. Daarbij komen in de kustgebieden (zware) windstoten voor van 75 km/uur. Later in de herfst zijn deze snelheden voor de natuur geen probleem, maar nu staan de bomen nog vol in blad. In het binnenland is de wind vrij krachtig met windvlagen van 50 km/uur. Aan zee is kans op een harde tot stormachtige wind en daarmee is het ideaal weer om flink uit te waaien.

Ook vanavond en zondag blijft het winderig. Zondag kan de wind langs de westkust soms stormachtig zijn (8 Bft.) met windstoten tot circa 85 km/uur. In het binnenland is kans op windstoten tot 65 km/uur. Vandaag kunnen we naast buien ook korte zonnige momenten verwachten, maar zondag is het waarschijnlijk geheel grijs.

Vorig weekend was geen herfstweekend, maar verliep zomers

Met 16-18 graden hebben we hele normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Vorig weekend was het nog bijzonder warm met veel zon. Zondag werd het op grote schaal zomers warm met 25-28 graden. In Maastricht was het met 28,4 graden het warmst.

Updates over het herfstweekend vind je in het weerbericht.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: ANP

Door: Matthijs van der Linden

Reageer via Facebook