Weeronline
Weeronline

  Tyfoon Trami op weg naar Japan

  Aangemaakt: 28 sep 2018, 11:41 uur

  Voor de zoveelste keer dit jaar krijgt Japan met natuurgeweld te maken. Tyfoon Trami trekt komende dagen namelijk over de volle lengte van de eilandengroep. Daarbij worden op het hoogtepunt windstoten van 200-250 km/uur verwacht. Bovendien valt er 150-250 mm regen, waardoor kans is op modderstromen.

  Het zuidelijke eiland Okinawa krijgt als eerste te maken met de tyfoon. De kern trekt zaterdagochtend onze tijd over het eiland ten zuiden van Japan. Daarbij komen windstoten voor tot 250 km/uur. Trami valt daarmee net in de 3de categorie op een schaal van 5. Aan het begin van de nacht van zaterdag op zondag, Nederlandse tijd, bereikt de storm Kyushu, om daarna snel verder te trekken naar het grootste eiland van Japan: Honshu. Miljoenensteden als Osaka en Tokyo krijgen daarbij te maken met extreme windstoten van 150-180 km/uur.

  De orkaan zwakt daarna snel af en verlaat zondagavond het noordelijke eiland Hokaido als tropische storm. Daarbij is van orkaanwinden geen sprake meer.

  Veel regen

  De hevige windsnelheden zijn niet het enige probleem waar Japan mee te maken krijgt. Ook overvloedige regenval treft het land. Op de zuidelijke eilanden valt regionaal 150-250 mm regen. In de bergen valt lokaal nog wat meer. Toch zijn deze neerslaghoeveelheden relatief laag in vergelijking met andere orkanen. Zo viel in North Carolina bij orkaan Florence ruim 1000 mm regen en was wekenlang sprake van overstromingen.

  Het grote verschil in hoeveelheid regen wordt veroorzaakt door de snelheid waarmee de orkaan beweegt. Tyfoon Trami trekt namelijk heel snel van zuidwest naar noordoost over Japan en doet daarbij alle grote eilanden in één dag aan. Orkaan Florence bleef dagenlang hangen regende als het ware leeg op een plek.

  Huizenhoge golven

  Tyfoon Trami stuwt op haar pad enorm veel water op. Hierdoor krijgt de oostkust met een stormvloed te maken van enkele meters hoog. Daar bovenop komen golven voor van maar liefst 10-15 meter! Vanwege het hoge water is in de kustgebieden kans op overstromingen. Bovendien zal het regenwater, dat vanuit de bergen naar zee stroomt, zich in de kustgebieden ophopen en tot flinke wateroverlast leiden.

  Door: Yannick Damen