Natste september sinds 2001

18 februari 2019, 11:42

Fietsen-in-de-regen-Ab-Donker-1280x600

September verliep dit jaar kletsnat met gemiddeld over het land circa 130 mm regen tegen 78 normaal. Sinds 2001 is het niet meer zo nat geweest in september. In de kustprovincies viel op grote schaal 150-200 mm regen en lokaal zelfs ruim 250 mm. Het was daarnaast vrij fris met een gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt van 13,7 graden tegen 14,5 normaal. Landelijk gemiddeld scheen de zon circa 155 uur. Gebruikelijk is dat 143 uur.

Zware buien en actieve regengebieden domineerden het weer een groot deel van de maand. Vooral halverwege de maand was het kletsnat. In vrijwel het hele land viel veel meer regen dan gebruikelijk in september. Alleen het oosten van Noord-Brabant en Limburg komen uit op een redelijk normale neerslagsom van 50-70 mm.

Lokaal drie keer meer neerslag dan normaal

In de kustprovincies en rondom het IJsselmeer was het verreweg het natst met op grote schaal 150-200 mm regen. Langs de westkust overschreden meerdere plaatsen de 200 mm. In Goedereede viel tot dusver met 244 mm de meeste neerslag. Maar ook in Noord-Holland viel plaatselijk ruim 240 mm. De laatste dagen van september kan de neerslagsom in deze plaatsen oplopen tot ruim 250 mm. Alleen in 1994, 1998 en 2001 viel lokaal nog meer neerslag.

De kustprovincies zijn altijd wat natter in de herfst dan het binnenland. Normaal valt in september in de kustregio’s 80-95 mm. Dit jaar viel plaatselijk dus drie keer zoveel! Op 13 september kwam het bovendien tot de eerste herfststorm van het jaar. Dit was gelijk een zware storm, waarvoor code oranje gold in de kustprovincies.

Neerslaggrafiek-september-2017-DB

Frisse dagen door buiig weer

Het buiige weertype heeft de temperatuur deze maand negatief beïnvloedt. De gemiddelde temperatuur ligt 0,8 graden onder normaal. Zowel ’s nachts als overdag was het frisser dan gebruikelijk. Toch kwam het nog niet tot de eerste grondvorst na de zomer. Gilze-Rijen noteerde deze maand de laagste temperatuur op 10 cm hoogte, namelijk 0,6 graden op 17 september. Op gewone meethoogte noteerde dit station ook de laagste temperatuur; 2,6 graden op 23 september.

Overdag was het soms erg fris. We beleefden zelfs de koudste 16 september ooit gemeten. In De Bilt werd het toen namelijk slechts 12,9 graden. Het oude record stond op 13,4 graden, gemeten in 1972.

Temperatuurgrafiek-september-2017-DB

Geen zomerse dagen

Het kwam deze september nergens tot een zomerse dag. De hoogste temperatuur van de maand ligt net onder de zomerse grens van 25 graden, namelijk 24,9 graden op 5 september in Maastricht. Normaal telt het zuidoosten drie zomerse dagen. Het midden en oosten noteren er gebruikelijk twee en de kustprovincies één.

Het aantal officiële warme dagen (maxima van 20 graden of meer in De Bilt) komt uit op zeven tegen tien normaal. Vooral de laatste tien dagen van de maand was het een beetje nazomer met ’s middags vaak ruimte voor de zon. Bij weinig wind was het dan snel aangenaam. ’s Ochtends was het geregeld fris met dichte mist.

Zonurengrafiek-september-2017-DB

Zeeland beduidend zonniger dan normaal

De zon was deze maand ondanks de wisselvalligheid regelmatig te zien. Vooral eind van de maand beleefden we een paar zeer zonnige najaarsdagen. Er waren weinig regionale verschillen. In het hele land scheen de zon zo’n 10-15 uur meer dan gebruikelijk. Een uitzondering vormde Zeeland. In Vlissingen komt het aantal zonuren uit op circa 184 tegen 153 normaal.

Na regen komt zonneschijn, denk daarom alvast aan zonnepanelen! Bij Mobison profiteer je nu namelijk van extra kortingen dankzij deze unieke aanbiedingen en kortingscodes!

Foto: Ab Donker

Door: Jaco van Wezel

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black