Weekverwachting: flinke temperatuurverschillen

28 mei 2023, 19:15

Op Texel heb je deze week elke dag de jas nodig. Foto: Frans Alderse Baas.

De komende week blijft het vrijwel overal droog en vaak is het zonnig. De temperatuur varieert per dag en ook binnen het land zijn er soms forse verschillen. De details lees je in deze weekverwachting.

Het is eind mei dat betekent dat maxima van een graad of 19 in Midden-Nederland gebruikelijk zijn. Deze week zitten we hier soms boven, maar ook soms onder.

Vrij koele maandag en dinsdag met aanwezige noordoostenwind

Op pinkstermaandag en dinsdag varieert de maximumtemperatuur van 13 graden op Terschelling tot 19 graden in Zuid-Limburg. Een spatje regen is dinsdag in Noord-Nederland niet uitgesloten, maar verder blijft het droog. De wind waait uit het noordoosten en is landinwaarts meest matig en aan zee vaak vrij krachtig, windkracht 5.

Er is een afwisseling van wolken en zon met in het noorden meestal meer wolken dan in de zuidelijke helft. De zon is krachtig in deze tijd van het jaar en varieert een beetje in kracht door de week. Dit hangt samen met de dikte van de ozonlaag boven Nederland. Op de meeste dagen is ’s middags sprake van zonkracht 6. Dinsdag is de ozonlaag boven Nederland het dunst en kan de zonkracht tussen 12:00 en 15:00 uur UV-Index 7 bereiken. De onbeschermde huid kan dan al in 10 tot 25 minuten verbranden.

Lees alles over zonkracht

Genieten van de lentezon. Foto: Anita Ketel
Genieten van de lentezon. Foto: Anita Ketel

Woensdag de warmste dag

Woensdag is de wind tijdelijk meer oostelijk en bovendien waait het minder hard dan maandag en dinsdag. Hierdoor wordt het aanmerkelijk warmer met op veel plaatsen 21 tot 24 graden en in het zuiden en oosten mogelijk lokaal 25 graden. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust blijft het kwik achter met 16 tot 19 graden.

Droge start van juni

De dagen daarna waait de wind weer uit het noorden. Het weerbeeld is droog en vaak zonnig. Donderdag wordt het nog 17 tot 24 graden. Vanaf vrijdag liggen de maxima tussen 15 en 22 graden. Daarbij zijn de laagste maxima dagelijks voor de Waddeneilanden en de noordkust en de hoogste maxima voor Brabant en Limburg.

Hiermee is het heerlijk weer voor buitenactiviteiten als tuinieren en sporten. Ook een terrasbezoek of buiten eten kan prima, mits je beschut zit voor de wind. Voor zwemmen in de zee of in een buitenzwembad is het aan de frisse kant.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black