Meivakantie Europa: waar moet je heen voor lekker vakantieweer

28 april 2022, 09:00

Vakantieweer
Zonnig weer op de Canarische Eilanden. Foto: Adobe Stock / Jareck

Deze week hebben veel mensen al vrij, maar volgende week is de officiële meivakantieweek en zijn ook studenten op de hogescholen en diverse universiteiten vrij. In dit artikel kijken we naar het weer in de populaire vakantielanden in de meivakantie.

Na een wisselvallige periode met dagelijks flink wat regen, knapt het weer in Spanje en Portugal de komende dagen op. Vrijdag en ook in het weekend zijn er flinke perioden met zon. Wel komen in de middag stapelwolken tot ontwikkeling en vooral in het midden en oosten van Spanje groeien deze uit tot enkele regen- en onweersbuien.

In Portugal blijft het dit weekend droog, maar na het weekend stijgt wel weer de kans op enkele buien en dan vooral in het noorden en midden van het land. Ook in Spanje is het volgende week weer ronduit wisselvallig met flink regen of stevige buien. In de hogere delen van het land is wederom kans op sneeuw. In Barcelona stijgt het kwik dagelijks naar 19 tot 22 graden.

In het zuiden, aan de Costa del Sol, maar ook aan de Algarve is het meest droog en schijnt de zon geregeld. De temperatuur loopt in Malaga op naar een aangename 21 tot 24 graden. In Albufeira is het volgende week ook aangenaam en over het algemeen droog met temperaturen van 21 tot 23 graden. Een stedentrip naar Madrid levert volgende week vaak regen op, maar de temperaturen zijn aangenaam met 20 tot 25 graden.

Prima strandweer in het zuiden van Europa. Foto: AS/Jose
Prima strandweer in het zuiden van Europa. Foto: AS/Jose

Hoge zonkracht!

Op de Canarische Eilanden is het heerlijk vakantieweer. De zon schijnt dagelijks 8 tot 10 uur en het wordt een graad of 24. Wel staat er een, voor de eilanden zeer bekende en vrij krachtige noordoostenwind, windkracht 5. Daardoor voelt het aangenaam aan. Let wel goed op dat je je insmeert, want de zonkracht op de eilanden is maar liefst 10. Dat betekent dat de onbeschermde huid in 10 minuten kan verbranden.

Toenemende buienkans in het zuidoosten van Europa

In het zuidoosten van Europa schijnt geregeld de zon, maar geleidelijk neemt de buienkans op veel plaatsen toe. Vooral in en na het weekend komt het in Griekeland en Turkije tot enkele buien. Toch lijken de vakantiegebieden aan de Middellandse Zee en de Griekse Eilanden over het algemeen de dans te ontspringen.

In het Turkse Antalya schijnt dagelijks de zon flink, maar volgende week is er wel een buienkans. In het weekend is het ongeveer 28 graden, volgende week liggen de maxima rond 25 graden. Ook in Izmir is volgende week een bui mogelijk, maar ook de zon is flink van de partij. Met een verwachte zonkracht 7 kan de onbeschermde huid met 10 tot 25 minuten verbranden, dus ook hier geldt: smeren, smeren en smeren.

Op Kreta blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De temperatuur ligt rond 21 graden. Op Corfu in de Ionische Zee is een bui mogelijk, maar over het algemeen blijft het droog en schijnt de zon. Het wordt 22 tot 24 graden.

Wisselvallig in Centraal-Europa

In de Alpenlanden, maar ook in het noorden van Italië en het zuiden van Duitsland, alsook in Kroatië en Slovenië ziet het weerbeeld er volgende week wisselvallig uit. In de hogere delen valt zelfs verse sneeuw. Toch is het niet alleen maar nat, want tussen de buien door schijnt ook de zon. De weersverwachting per land lees je in ons dagelijks weerbericht.

Inreisbeperkingen buitenland

In ons land zijn vrijwel alle coronamaatregelen opgeheven, maar dat geldt zeker nog niet in het buitenland. Mocht je naar een land buiten onze landsgrenzen gaan, kijk dan op Nederland Wereldwijd welke coronamaatregelen gelden. Vaak gaat het nog om een vaccinatie-, test- of herstelbewijs.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven