Dit weer kan je verwachten op Bevrijdingsdag

28 april 2021, 07:55

Feestdagen
Wolkenvelden tijdens Bevrijdingsdag 2019. Foto: Kees Jak

Na een zonovergoten Koningsdag staat volgende week alweer de volgende feestdag op het programma: Bevrijdingsdag! Dit jaar is Bevrijdingsdag weliswaar geen officiële vrije dag en er zijn geen grote festiviteiten. Toch zijn er ook genoeg mensen die een dagje vrij hebben door de meivakantie. Kunnen we net als met Koningsdag van zonnig weer genieten of komt de regen er met bakken uit?

Na een lange periode met droog en vrij zonnig weer volgt vanaf donderdag een weersomslag. Er is dagelijks kans op een bui en het wordt hooguit 11 tot 14 graden. Tijdens droge perioden wisselen zon en wolkenvelden af. Na het weekend is er een kans van 60 tot 70% dat dit wisselvallige weer aanhoudt. Daarnaast blijft het waarschijnlijk ook te koud voor de tijd van het jaar met maxima tussen 10 graden in het koudste en 18 graden in het warmste scenario. In mei zijn temperaturen tussen 16 en 19 graden gebruikelijk.

Wisselvallig weer tijdens de meivakantie

Tijdens Bevrijdingsdag, die dit jaar op woensdag valt, is er volgens de verschillende weermodellen dan ook een grote kans dat we nog met dit wisselvallige weertype te maken hebben. Het Weeronline-weermodel laat voor 5 mei een mix van zonnige perioden, wolkenvelden en enkele buien zien. Ook de andere weekdagen maken een vrij grote kans op een wisselvallig weertype en dat is slecht nieuws voor iedereen die een weekje meivakantie heeft. Ook de herdenkingen op 4 mei maken kans op een bui en een paraplu komt dan goed van pas.

In 2017 verliep Bevrijdingsdag aan de koude kant. Foto: Jannes Wiersema
In 2017 verliep Bevrijdingsdag aan de koude kant. Foto: Jannes Wiersema

In 2017 was het fris op 5 mei en de temperatuur kwam in het noorden van het land op circa 10 graden uit. Foto: Jannes Wiersema

Op veel plaatsen wordt het met Bevrijdingsdag volgens de huidige verwachting ongeveer 14 graden. Op de Waddeneilanden is het met een graad of 12 iets kouder. Deze temperaturen zijn nog niet in beton gegoten. Mogelijk wordt de verwachting in de loop van de week geleidelijk toch wat zachter, maar de temperatuur kan met een veranderende windrichting ook weer een stapje terug doen. De kans op een uitzonderlijk warme of koude Bevrijdingsdag lijkt vooralsnog uitzonderlijk klein. Dat is in het verleden wel eens anders geweest.

Terug in de tijd: het weer tijdens Bevrijdingsdag

De warmste Bevrijdingsdag ooit werd in 1990 gemeten. In De Bilt steeg de temperatuur toen naar een zomerse 27,8 graden. De tweede plek stamt ook uit de jaren negentig. In 1995 werd het 26,1 graden. Vorig jaar verliep Bevrijdingsdag weliswaar niet uitzonderlijk warm met 14,8 graden, maar de zon scheen wel een recordaantal uren. Ook in 2008 en 2018 was de zon voor maar liefst 14 uur te zien.

In 2020 verliep Bevrijdingsdag uitzonderlijk zonnig met maar liefst 14 zonuren. Foto: Ton Wesselius
In 2020 verliep Bevrijdingsdag uitzonderlijk zonnig met maar liefst 14 zonuren. Foto: Ton Wesselius

In 2020 verliep Bevrijdingsdag uitzonderlijk zonnig met maar liefst 14 zonuren. Foto: Ton Wesselius

Naast zonnig en warm weer zorgen de grillen van de lente in Nederland soms ook voor heel ander weer tijdens Bevrijdingsdag. Tijdens de koudste editie in 1979 viel de temperatuur 20 graden lager uit! In De Bilt werd het niet warmer dan 7,2 graden. De tweede plek uit 1957 is er eentje met grote verschillen. In De Bilt werd het toen weliswaar 7,8 graden, maar in de Limburgse heuvels kleurde het landschap wit. Met 14 millimeter neerslag gaat dat jaar wel aan kop als natste 5 mei ooit gemeten.

Het weer in de aanloop naar Bevrijdingsdag houd je bij in ons nieuwsblog of via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Kees Jak

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven