Zo start de meteorologische lente

28 februari 2023, 10:30

Narcissen en een klein beetje sneeuw. Foto: Adrie van Kuilenburg

Gaat de temperatuur omhoog of komt er nog een winterkou? Is er veel zon of krijgen we te maken met winterse buien? Lees in dit artikel wat het begin van de meteorologische lente jou brengt.

Februari verliep zonnig, relatief droog en zachter dan gebruikelijk, maar echte lenteachtig was het niet of nauwelijks. Lees alle details over het weer van de afgelopen maand.

Lichte tot matige vorst

Op 1 maart start de meteorologische lente en dat is al komende nacht. Ben je buiten, wellicht om het noorderlicht te spotten, dan doet het weer je zeker niet aan lente denken. Het vriest namelijk in vrijwel het hele land met minima van 0 graden op de Waddeneilanden en in het westen van Zeeland tot plaatselijk -6 graden in het zuiden en oosten. In Noord-Nederland kan in de loop van de nacht mist ontstaan.

Zonnige eerste dag

Woensdagochtend start in het noorden met wat mist of lage bewolking. In de rest van het land is het zonnig. In het Waddengebied kan het een tijdje duren voordat de grijzigheid verdwijnt en blijft het kwik tot ver in de ochtend steken rond het vriespunt. In de rest van het land warmt de zon de lucht voor 10:00 uur op tot boven het vriespunt en is het tegen het middaguur 3 tot 5 graden.

Woensdagmiddag is het droog en zonnig. Het wordt ongeveer 7 graden, maar de matige (noord)oostenwind maakt het voor het gevoel een graad of 3.

Donderdag en vrijdag zijn er meer wolken, maar het blijft wel droog en de zon is ook regelmatig te zien. De details lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Lenteweer ver te zoeken, maartse buien

Kijken we verder veruit dan hoeven we voorlopig zeker niet te rekenen op zonnig weer met lente-temperaturen. Het weerbeeld wordt zelfs weer wat winters. In het weekend en begin volgende week waait de wind uit het noorden tot noordwesten en voert vrij koude lucht aan. De maxima liggen vanaf zondag rond 6 graden en de minima rond het vriespunt. Maxima van 8 of 9 graden en minima rond 2 graden zijn gebruikelijk begin maart.

Het weerbeeld is wisselvallig en bij de buien is een behoorlijk grote kans op hagel of (natte) sneeuw. Het is goed mogelijk dat het landschap landinwaarts af en toe korte tijd wit kleurt. Tussen de buien door zijn er ook dagelijks zonnige momenten.

Hoe het weer verder ontwikkelt in de maand maart lees je in onze maandverwachting.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black