Weeronline
Weeronline

  Februari was zacht, somber en nat

  Aangemaakt: 28 feb 2017, 07:32 uur

  Februari verliep dit jaar zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 5,2 graden tegen 3,3 normaal. Daarnaast was het somber met gemiddeld over het land 69 zonuren tegen 85 normaal. Sinds 2011 telde februari niet meer zo weinig zonuren. Ook was het nat met landelijk gemiddeld 69 mm neerslag, waar 55 gebruikelijk is. De voorgaande wintermaanden, december en januari, waren juist zeer zonnig en droog verlopen. In totaal was de winter zonnig, droog en vrij zacht.

  In het zuidoosten was het beduidend zachter dan in het noordwesten. In Eindhoven en Maastricht verliep februari zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 5,7 graden tegen een normaal van respectievelijk 3,3 en 3,1 graden. In Den Helder lag de temperatuur met 4,4 graden slechts 1,1 graad boven de normaal. Qua zon waren de regionale verschillen klein.

  Bij de neerslag valt op dat het in Zeeland met 40-50 mm droger was dan het landelijk gemiddelde. De meeste neerslag, 70 tot lokaal bijna 100 mm, viel in Utrecht en Gelderland. In de periode van 8-12 februari was het koud en viel vaak sneeuw. De meeste sneeuw viel op 11 en 12 februari. In een strook van Gelderland naar het noorden van werd 5 tot lokaal 14 centimeter gemeten. Op 23 februari hield een westerstorm ons land in zijn greep en op 22 en 23 februari viel ook 30 tot lokaal 50 mm regen in het midden en zuiden. 27 februari trokken stevige buien over het land en veroorzaakte een valwind in Voorthuizen schade.

  15 februari zowel het warmst als het koudst

  Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur beneden 0 graden) in De Bilt kwam uit op 10 tegen 13 normaal. Verder werden twee ijsdagen (maximumtemperatuur beneden 0 graden) geteld en dat is precies het gebruikelijke aantal. Matige vorst (minimumtemperatuur beneden -5 graden) kwam niet voor, terwijl dat normaal vier keer lukt in De Bilt.

  Overigens noteerde geen enkel weerstation deze maand matige vorst. De laagst gemeten temperatuur bedroeg -5,0 graden en werd gemeten op 15 februari in Nieuw Beerta. Opmerkelijk genoeg is 15 februari ook de dag waarop de hoogste temperatuur werd gemeten: 17,1 graden in Maastricht. Het warmde deze dag door aanvoer van zeer zachte lucht en veel zonneschijn sterk op. Niet eerder was het zo warm op 15 februari.

  Winter was zonnig, droog en vrij zacht

  De gehele meteorologische winter (december, januari en februari) gaat als zonnig, droog en vrij zacht de boeken in. Gemiddeld over het land scheen de zon 229 uur tegen 196 normaal. In Maastricht was het met 268 zonuren zelfs de op vier na zonnigste winter sinds 1906! Met landelijk gemiddeld 161 mm tegen 208 normaal was het de droogste winter sinds 2009. Ondanks een koude januari was de winter voor het vierde jaar op rij zachter dan gebruikelijk. De gemiddelde wintertemperatuur in De Bilt bedraagt 3,8 graden tegen 3,4 normaal.

  Bekijk het volledige winteroverzicht

  Hoofdfoto: Gerard Kiewiet

  Door: Jaco van Wezel