Komende dagen overlast door houtrook verwacht

28 november 2022, 10:45

Stookseizoen - Houtkachel - Houtstook - Rook - Schoorsteen Foto: AdobeStock / milkovasa

Door de combinatie van weinig wind en grotendeels droog en somber weer is vanaf vanavond grote kans op overlast door houtrook. Doordat het amper waait zal houtrook dicht bij het aardoppervlak blijven hangen en nauwelijks verwaaien.

Deze maandag is er overdag al weinig wind. Wel valt nog af en toe lichte regen, waardoor de lucht wordt schoongespoeld. Ook zijn veel mensen overdag niet thuis en staan de meeste houtkachels dus sowieso uit. De neerslagkans neemt geleidelijk af en vanavond en vannacht is het op de meeste plaatsen droog. Het waait niet of nauwelijks en er is kans op mist.

Het weer voor vandaag in detail lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Aanlokkelijk om de houtkachel aan te doen

Na het avondeten is het buiten donker en is het aanlokkelijk om de gezelligheid en warmte van de kachel of open haard op te zoeken. Dit houdt wel in dat anderen last kunnen krijgen van houtrook. De houtrook zal door het rustige weerbeeld in de lucht rondom het huis blijven hangen.

Lees waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid.

Heb je astma of een andere longaandoening dan is er kans op flinke overlast als je bijvoorbeeld vanavond een wandeling maakt. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van je woonomgeving. Beperk de overlast in huis door tijdig ramen te sluiten en waar nodig zelfs ventilatiestroken te sluiten. Vergeet ze dan niet weer open te zetten als de houtrook over is.

Situatie nog zeker twee dagen ongunstig

Dinsdag en woensdag blijft het weerbeeld rustig met grote kans op mist en lage bewolking. De luchtkwaliteit zal daardoor verder verslechteren. Dit geldt voor het hele land. Wel is het met houtrook altijd zo dat de overlast het grootst is dichtbij de ‘bron’ en de houtrookconcentratie dus van plek tot plek verschilt. Donderdag komt er iets meer wind te staan en zal de situatie langzaam gunstiger worden.

Al ons nieuws over energie lees je hier.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black