Gasprijzen op en neer met koud weer in aantocht

28 november 2022, 12:45

Thermostaat op 19 graden om gas te besparen. Foto: ANP / RAMON VAN FLYMEN

De aardgasprijzen in Europa schommelden maandag, waarbij de aandacht van handelaren zich concentreerde op koud weer en mogelijke verstoringen van de bevoorrading. Dat gebeurt op het moment dat de gasopslagen nagenoeg vol zitten.

De gasprijs op de toonaangevende beurs van Amsterdam stond maandag rond 09.45 uur 1,7 procent lager nadat er eerder sprake was van een stijging van 1,3 procent. De weersverwachtingen wijzen erop dat de temperaturen in Europa de komende tijd onder de gebruikelijke waarden van het seizoen komen te liggen. De verwachting is dat er daardoor meer gestookt zal moeten worden.

Gazprom

Tegelijkertijd dreigde het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de leveringen via Oekraïne, de laatst overgebleven route voor zijn gas naar West-Europese landen, te beperken. Het continent begint de winter met bijna volle reservoirs na een enorme inspanning om wereldwijd gas in te slaan ter vervanging van de Russische leveringen. Maar de combinatie van een koudegolf en minder leveringen zorgt mogelijk voor krappere marktomstandigheden. Vooral als de voorraden de komende maanden snel uitgeput raken. Bijkomend probleem is de verwachting dat het de komende periode minder waait waarmee er ook minder windenergie voorhanden is.

December start koud in Nederland

De meteorologische winter in Nederland begint donderdag koud. Het wordt vanaf dan overdag niet warmer dan een graad of 4 à 5 en in de nachten kan het licht vriezen. De kans op neerslag is klein, maar zonnig wordt het over het algemeen ook niet.

Al ons nieuws over energie lees je hier.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black