In de Alpen eerst nog wat sneeuw, daarna winterkou

28 november 2022, 15:45

Wintersport. Foto: snowplanners.com

Na een periode met droog weer valt tot en met dinsdag regionaal sneeuw in de Alpen. Vanaf woensdag is het weer overwegend droog in de Alpen en met een oostenwind wordt dan koude lucht aangevoerd. De details en hoe de verwachting er voor Winterberg uitziet lees je in dit artikel.

Afgelopen weekend was het droog in de Alpen met in de bergen vaak zonneschijn en in de dalen lage bewolking en mist. Deze maandag is het ook in de bergen bewolkt in de hele Alpenregio. Naarmate de dag vordert neemt op steeds meer plaatsen de neerslagkans toe. In de lagere dalen valt dan motregen bij temperaturen van enkele graden boven het vriespunt. In hogere delen valt al gauw lichte sneeuw.

Donker weerbeeld vanmiddag op de Resterhöhe bij Kirchberg in Tirol. Webcam: feratel
Donker weerbeeld vanmiddag op de Resterhöhe bij Kirchberg in Tirol. Webcam: feratel

Op sommige plekken ruim 10 centimeter verse sneeuw

In de nacht naar dinsdag en ook dinsdag overdag valt nog steeds af en toe sneeuw. Op een aantal plaatsen, zoals in de westelijke helft van Oostenrijk en in de oostelijk delen van de Italiaanse Alpen, kan het soms wat harder sneeuwen en valt in totaal 10 tot 15 centimeter sneeuw. Ook in de zuidelijke Franse Alpen kan regionaal zo’n 10 centimeter vallen. Naarmate de dinsdag vordert wordt het ook al wat kouder, waardoor de sneeuw in bijvoorbeeld de lagere dalen van Oostenrijk ook deels zal blijven liggen. Wel neemt vanaf dinsdagavond de neerslag af.

Lees waarom herfstsneeuw later in de winter lawinegevaar veroorzaakt.

Droog en behoorlijk koud

Vanaf woensdag blijft het op de meeste plekken in de Alpen voorlopig droog. Misschien krijgen de zuidelijke delen van Oostenrijk en de oostelijke gebieden van Italië op vrijdag nog een beetje sneeuw.

In veel Oostenrijkse wintersportplaatsen liggen de maxima eind van de week rond het vriespunt en vriest het ’s nachts matig tot streng. In het hooggelegen Franse Val Thorens vriest het overdag zelfs matig. Met deze temperaturen is het zeker koud genoeg om, waar dat nog nodig is, sneeuwkanonnen aan het werk te zetten en de pistes te voorzien van een goede basis voor het hele seizoen.

Lees hier wat de beste periode is om op skivakantie te gaan.

Besneeuwde pistes in Winterberg in 2018. Foto: Klaus
Besneeuwde pistes in Winterberg in 2018. Foto: Klaus

Ook winterweer op komst voor Winterberg

In het Sauerland is het komende dagen vaak nog net boven het vriespunt en valt neerslag in de vorm van (mot)regen. Woensdag en donderdag gaat de neerslag steeds meer over in sneeuw. Tegelijkertijd neemt de neerslaghoeveelheid af dus veel sneeuw valt er niet. In de loop van het weekend zijn er in Winterberg en omstreken wel nieuwe sneeuwkansen.

Bovendien is het vanaf donderdagavond koud genoeg om sneeuwkanonnen aan het werk te zetten, waardoor er mogelijk komend weekend al een paar witte pistes zullen zijn. Bekijk hier webcambeelden van een piste bij Winterberg.

Blijf op de hoogte

Ga je binnenkort op wintersport en wil je helemaal niets missen? Meld je dan aan voor sneeuwseintje. Je krijgt dan een seintje in de vorm van een mailtje als er meer dan 5 centimeter verse sneeuw op je locatie wordt verwacht. Ook kan je je gelijk aanmelden voor de wintersportnieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black