Weeronline
Weeronline
  Mist oktober koud

  Voor het eerst sinds april een te koude maand

  Aangemaakt: 01 nov 2016, 08:40 uur

  Oktober was koud met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 9,9 graden tegen 10,7 normaal. Het is voor het eerst sinds april dat een maand te koud verliep. Daarnaast was het droog met gemiddeld over het land 67 mm regen tegen 83 normaal. Met landelijk gemiddeld 131 zonuren tegen 113 normaal was het ook vrij zonnig. Daarbij was het zeer zonnig in de kuststreek, vrij zonnig in het midden van het land en juist vrij somber in het oosten. 

  Deze oktobermaand werd, vooral in het binnenland, gekenmerkt door mist en laaghangende bewolking. In De Bilt zijn 13 dagen met mist genoteerd en op weerstation Twenthe maar liefst 18! Normaal kennen deze stations zeven mistdagen in heel oktober.

  Zonurengrafiek oktober 2016 definitief

  De grijze en grauwe dagen in het binnenland zien we terug in het aantal uren zonneschijn. Op weerstation Twenthe scheen de zon slechts 87 uur, terwijl daar 112 normaal is. Aan zee kwam het aantal zonuren veel hoger uit met in Den Helder 154 uur en in Vlissingen 162 uur. Dat zijn 40-45 zonuren meer dan normaal!

   

  Westen minder koud en minder droog

  Het grijze weer in het oosten resulteerde in een maandtemperatuur van ruim een graad onder normaal. Langs de westkust was oktober slechts een paar tienden te koud. Wel was het juist aan zee natter. Er trokken soms stevige buien vanaf de Noordzee het land op. Vooral 2, 18 en 19 oktober was het volop herfst met soms een stormachtige wind. Tot de eerste officiële herfststorm kwam het nog niet. Wel werden op 19 oktober een of meerdere windhozen waargenomen in Noord-Holland. Onder andere de monumentale Twiskemolen in Landsmeer werd zwaar beschadigd.

  Neerslaggrafiek oktober 2016 definitief

  In het westen van Noord-Holland kwam de neerslagsom uit op een normale hoeveelheid van 100-110 mm. Door het relatief warme water van de Noordzee vallen in oktober de zwaarste buien altijd aan zee en met een in Nederland voornamelijk zuidwestelijke wind drijven deze dan gemakkelijk Noord-Holland in. Het natst was het overigens op Terschelling in Formerum met 131 mm. Aan de westkust van Zuid-Holland viel 20 mm neerslag minder dan normaal.

  In het binnenland was het nog veel droger. De minste neerslag, 25-35 mm, viel in het oosten van Noord-Brabant, in Midden-Limburg en in het Rivierengebied. Hiervan viel het grootste deel in korte tijd op 2, 18 en 19 oktober. De neerslagduur in De Bilt bedroeg deze oktobermaand 25 uur terwijl het normaal 61 uur regent.

  Warme dagen en vorstdagen

  Op 6 oktober beleefde Heino de primeur van de eerste officiële grondvorst in het najaar. Drie dagen later, op 9 oktober, kwam het op ditzelfde weerstation ook als eerste tot vorst op gewone meethoogte. Halverwege de maand beleefden we een kort zacht intermezzo, waarin de hoogste temperatuur van oktober werd genoteerd. In Maastricht steeg het kwik op 16 oktober tot maar liefst 20,8 graden. In De Bilt kwam het deze maand niet tot een warme dag met maxima van 20 graden of meer.

  De laagste maximumtemperatuur van deze oktober werd genoteerd op 23 oktober in Eindhoven met 6,1 graden. Het bleef toen de hele zondag mistig in het zuidoosten. De dag was overal mistig én koud begonnen met in De Bilt de eerste officiële vorstdag van het seizoen. Woensdrecht noteerde die ochtend met -2,3 graden de laagste temperatuur van de maand.

  Temperatuurgrafiek oktober 2016 defintiief

  Door: Jaco van Wezel