Weeronline
Weeronline
  Januari zacht

  Januari: zacht, nat en aan de zonnige kant

  Aangemaakt: 28 jan 2016, 16:50 uur

  De gemiddelde januaritemperatuur in De Bilt komt uit op 4,9 graden tegen 3,1 normaal. Daarmee verliep januari behoorlijk zacht, ondanks een koude periode halverwege de maand. In het noordoosten was het ook begin van de maand koud met dagenlang spekgladde wegen door ijzel. De temperatuur eindigt in Oost-Groningen rond de normaal van 2,3 graden. In het zuiden was het juist zeer zacht met van Zeeland tot Limburg een gemiddelde maandtemperatuur van 2 graden of meer boven normaal.

  Januari was bovendien nat. Gemiddeld over het land komen we, met een nat laatste weekend meegeteld, uit op circa 110 mm neerslag tegen 73 normaal. In Zuid-Beveland (Zeeland) viel tot dusver op verschillende plaatsten al meer dan 150 mm terwijl in Zeeland 65 gebruikelijk is. Het Zeeuwse Ovezande spant met 159 mm de kroon. In het weekend valt in Zuid-Beveland naar verwachting nog eens 25 mm bij.

  Verder scheen de zon in januari iets meer dan de normale 62 uur, namelijk 70 uur. Het zuiden kreeg de meeste zonuren met circa 76 uur in Vlissingen en 80 in Maastricht.

  Het oosten en noordoosten noteerden een aantal ijsdagen met maxima beneden het vriespunt. Nieuw Beerta (Oost-Groningen) telt maar liefst 6 dagen waarop het de hele dag bleef vriezen. In De Bilt werd net geen ijsdag behaald met op 18 januari een maximumtemperatuur van 0,0 graden. Normaal telt januari in De Bilt 3 ijsdagen.

  Temperatuurgrafiek januari 2016 De Bilt

   

  Schaatsen in warme januarimaand

  Na een vorstloze decembermaand kwam het op 1 januari direct tot nachtvorst. Daarna viel in het noordoosten de winter binnen. Van zondag t/m donderdag kwam het geregeld tot zware ijzel in het noordoosten. Er werd massaal op de straat geschaatst en er gold langdurig code rood (weeralarm). Op 7 januari werd de kou uit het noordoosten verdreven en tegelijkertijd kwam het tot storm aan zee.

  Er volgde een kleine week met zacht en nat weer. Daarna werd het in een groot deel van het land winter met geregeld gladheid door winterse buien en bevriezing van natte wegen. Vooral in het noordoosten viel sneeuw. Tijdens deze winterperiode kon op verschillende ijsbanen in ons land geschaatst worden.

  In het zuidwesten was het eerst nog kletsnat en zacht met op 14 en 15 januari lokaal bijna 50 mm neerslag. In de nacht van 15 januari stormde het korte tijd flink aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen.

  Neerslaggrafiek januari 2016 De Bilt

  Eerste strenge vorst sinds maart 2013

  In Nieuw Beerta kwam het tijdens de avond en nacht van 18 op 19 februari, boven een sneeuwdek van 10-12 cm, tot strenge vorst (temperatuur beneden -10 graden). Sinds maart 2013 had het niet meer streng gevroren in Nederland. In de vroege ochtend van 19 januari vroor het op meer plaatsen in het oosten en zuiden streng, vooral daar waar (een beetje) sneeuw lag. In Nieuw Beerta werd in de nacht van 20 op 21 januari de laagste temperatuur van de maand genoteerd met -12,3 graden. De vorstperiode eindigde op 22 januari met ijzel in het noordoosten.

  Laatste week januari boterzacht

  Na de koude winterperiode schakelden we abrupt over naar zeer zacht weer. Het werd de warmste 25 januari ooit gemeten met in De Bilt een maximumtemperatuur van 14,6 graden. Met veel zonneschijn leek het wel lente. In Eindhoven werd het zelfs 16,3 graden. Alleen in 1947 is in Nederland in heel januari een nog iets hogere temperatuur gemeten. Op 16 januari 1947 werd het zelfs 17,2 graden in Maastricht. De dagen daarna bleef het zeer zacht, maar zaten dagrecords er net niet in. Het laatste weekend van januari verloopt zacht, nat en windrijk.

  Zonurengrafiek januari 2016 De Bilt

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Jaco van Wezel