Verenigd Koninkrijk zet zich schrap voor storm Agnes

27 september 2023, 12:30

Storm Eunice 2022. Foto: ANP /PAUL FAITH / AFP

Storm Agnes trekt vandaag en morgen met harde wind en stortregens over bijna heel het Verenigd Koninkrijk. Het Britse nationale weerinstituut Met Office waarschuwt voor zware windstoten, mogelijke overstromingen, stroomuitval, omvallende bomen en hinder voor het wegverkeer en openbaar vervoer.

Woensdagochtend kwam Agnes, de eerste storm met naam van het herfst- en winterseizoen, aan land aan de zuidwestkust van Ierland met windsnelheden van 80 kilometer per uur. Agnes leidt mogelijk tot schade aan gebouwen, vertragingen van het weg- en luchtvaartverkeer en stroomuitval. Verwacht wordt dat het woensdag in de loop van de middag en in de avond het hardst waait. Ook kan er flink wat regen vallen. Op uitgebreide schaal wordt 20 tot 50 mm regen verwacht.

Het Met Office heeft verschillende weerwaarschuwingen uitgegeven vanaf woensdag 12.00 uur tot donderdag 07.00 uur. Deze gelden voor Schotland, Noord-Ierland en Wales, evenals het zuidwesten van Engeland, de West Midlands en het grootste deel van het noorden van Engeland. De meeste regen wordt verwacht in Ierland en delen van Schotland.

Risico

Kustgebieden lopen het meeste risico door de hoge golven en harde wind, waarbij windvlagen tot 120 kilometer per uur kunnen voorkomen. Die windsnelheden zijn ook mogelijk in heuvelachtige gebieden en delen van het noordwesten van Wales.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt ervoor dat vluchten van en naar Ierland woensdag aanzienlijk vertraagd zijn. Ook P&O Ferries heeft verschillende veerbootafvaarten geannuleerd.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black