Orkaan Ian aan land in Cuba, zet koers richting Florida

27 september 2022, 14:30

Evacuaties in Florida vanwege naderende orkaan Ian. Foto: ANP/EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Orkaan Ian heeft dinsdag het vasteland van Cuba bereikt. Ian ligt momenteel als een orkaan van de derde categorie over de westpunt van het land. Volgens het National Hurricane Center (NHC) werden windsnelheden tot 205 kilometer bereikt toen de orkaan ten zuidwesten van het dorp La Coloma aan land kwam.

Op Cuba wordt dinsdag gewaarschuwd voor orkaanwinden en bestaat er gevaar voor overstromingen. In hoofdstad Havana is al het openbaar vervoer stilgelegd en de meeste luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten geannuleerd. Lokale media meldden dat al zeker 50.000 mensen uit de westelijke provincie Pinar del Río geëvacueerd worden.

Ian trekt met een noordelijke koers richting de Amerikaanse staat Florida. Ian zal nog iets aan kracht winnen, met snelheden van 200 tot 220 kilometer per uur woensdag aan het begin van de ochtend. De orkaan ligt dan nog boven zee, ten westen van Fort Myers, en zal vervolgens afbuigen richting Tampa. De kans is groot dat de kust in het tussenliggende gebied te maken krijgt met orkaanwinden, net als het gebied ten noorden van Tampa. In de nacht naar donderdag zal Ian in de buurt van Tampa Bay aan land komen, waarschijnlijk met windsnelheden van 180 tot 200 km/uur.

Orkaan Ian op weg naar Florida
Orkaan Ian op weg naar Florida

Maandag werd voor Florida al een noodsituatie voor de volksgezondheid uitgeroepen vanwege de naderende orkaan. De staat kan dinsdag al te maken krijgen met harde windvlagen. Regionaal kan 250 tot 400 millimeter regen vallen, maar lokaal is ook 500 millimeter niet uitgesloten. Eenmaal boven land wordt de koers van de orkaan onzekerder. Ian kan nog een tijdje boven land blijven als de koers nog redelijk noordelijk is. De orkaan zal wat sneller in kracht afnemen en als depressie de staat Georgia bereiken.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black