Zware orkaan Sam koerst af op Bermuda

27 september 2021, 15:50

Orkaan Sam is inmiddels uitgegroeid tot een zware orkaan van de vierde categorie. De Bovenwindse Eilanden ontspringen de dans, maar Bermuda ligt wel in de gevarenzone.

Omdat Orkaan Sam zijn koers heeft verlegd in vergelijking met eerdere verwachtingen blijven Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten buiten schot. Wel kunnen de eilanden nog te maken krijgen met hoge golven langs de kustlijn. In de loop van de week trekt Sam verder naar het noordwesten om richting het weekeinde in de buurt van Bermuda aan te belanden.

Klein en krachtig

In vergelijking met een aantal van zijn voorgangers is Sam eigenlijk een relatief kleine orkaan. Qua intensiteit doet hij niet onder, want in een smalle strook rond het oog van de orkaan worden windsnelheden tussen 200 en 230 km/uur gemeten. Dat maakt dat Sam inmiddels is benoemd als een zware orkaan van de vierde categorie. Alleen een orkaan van de vijfde en laatste categorie is nog zwaarder.

Lees hier alles over de schaal waarmee orkanen worden aangeduid.

Voorlopig nog een zware orkaan

Omdat orkaan Sam langzaam over het warme zeewater richting Bermuda koerst, is het gevaar nog niet geweken. Lees hier meer over de condities voor het ontstaan en in stand houden van een zware orkaan. Volgens de laatste verwachting blijft Sam nog zeker tot het weekend een zware orkaan van tenminste de derde categorie.

Orkaan Sam trekt langs de Bovenwindse Eilanden en komt rechtsboven pas in beeld.

Een knipoog van Sam?

Het oog van Sam is de afgelopen tijd niet altijd duidelijk herkenbaar geweest. Dit komt omdat de bewolking aan de rand van het oog, de zogeheten eyewall, wordt vervangen door nieuwe bewolking. Deze nieuwe bewolking gaat gepaard met zware onweersbuien die geleidelijk steeds verder naar binnen trekken en zo de plaats van de oude eyewall innemen.

Het gevolg hiervan is dat de orkaan iets aan kracht moet inleveren. Ook worden de windsnelheden onregelmatiger. Als de nieuwe bewolking op zijn plek is aanbeland en de storm weer op gang komt dan ‘opent’ de orkaan zijn oog weer. Bij sommige orkanen kan dit zelfs meerdere keren gebeuren!

Hoofdfoto: AdobeStock / drew

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black