Weeronline
Weeronline

  Medicane koerst richting Griekenland

  Aangemaakt: 27 sep 2018, 15:56 uur

  Het zuiden van Griekenland krijgt zaterdag te maken met een tropische storm of orkaan. Vanavond en vannacht ontwikkelt voor de kust van Libië een storm en vrijdagavond kan dit systeem uitgroeien tot een orkaan. Een orkaan op de Middellandse Zee wordt een medicane genoemd. Deze medicane zet koers richting Griekenland en kan zaterdag enorme overlast veroorzaken op de Peloponnesos en het westen van Kreta.

  Volgens verschillende computerberekeningen bereikt de wind vrijdagavond orkaankracht, waarmee officieel sprake is van een medicane. Helemaal zeker is dit nog niet, maar de kans dat dit gebeurt is groot. De storm of orkaan zet koers richting het zuidwesten van Griekenland

  Extreem zware windstoten en modderstromen

  Het zal zaterdag sowieso stormen in het westen van Kreta en de Peloponnesos. De gemiddelde windsnelheid zal uitkomen tussen 100 en 130 km/uur en de windstoten zullen zeer zwaar uitpakken met 120 tot 160 km/uur. Voor de bergen berekenen sommige weermodellen zelfs orkaanwinden met uitschieters tot 180 km/uur.

  De medicane brengt daarnaast honderden millimeters regen met zich mee. Dit zal resulteren in modderstromen. De kustgebieden moeten rekening houden met golven van 4-6 meter hoog. Hierdoor kunnen laaggelegen kustgebieden overstromen.

  Zondag storm in Athene of op Kos?

  Daarna trekt de storm waarschijnlijk de Egeïsche Zee op. De verwachting wordt dan heel onzeker. Sommige weermodellen laten de storm vlak langs Athene koersen, terwijl andere berekeningen storm berekenen voor eilanden zoals Kos en voor de westkust van Turkije.

  Net nu je vakantie naar Griekenland eraan komt? Shop nog even passende outfits bij Waschbär, nu goedkoper met deze kortingscode!

  Door: Jaco van Wezel