Kans op onweersbuien tijdens GP-weekend van Hongarije

27 juli 2022, 11:00

Verstappen tijdens de GP van Saoedi-Arabië. Foto: Clive Mason/ /Getty images via redbullcontentpool.com

Na een verhitte race in Frankrijk ziet ook komend raceweekend in Hongarije er zeker niet koud uit. Het weer kan wel eens een behoorlijke invloed hebben op het verloop van de trainingen, de kwalificatie en zelfs de race zelf. De coureurs moeten namelijk rekening houden met mogelijk pittige buien, maar ook grote verschillen in temperatuur. De details lees je hier.

De eerste twee vrije trainingen van komend raceweekend verlopen zeer waarschijnlijk droog. Vrijdagmiddag ontstaan boven het circuit in Boedapest wel stapelwolken die het de zon soms moeilijker maken. De temperatuur loopt op naar waarden rond 33 graden en zeker in de volle zon kan de asfalttemperatuur waarden ruim boven 45 graden bereiken. Wind is tijdens de eerste trainingen geen spelbreker, want die waait slechts zwak uit zuidoostelijke richting.

Mogelijk natte derde training en mogelijk drogende kwalificatie

Zaterdag ziet er wat weer betreft stukken interessanter uit in Hongarije. Een groot gebied met soms pittige buien, waarbij onweer mogelijk is, trekt over Hongarije. Met name tijdens de derde vrije training kan het wel eens behoorlijk nat zijn. Voor de buien uit loopt de temperatuur nog op naar waarden rond 30 graden, maar eenmaal in de regen is het vanzelfsprekend een flink stuk koeler.

In de loop van zaterdagmiddag trekken de meeste buien weg. Uiteindelijk breekt de zon boven het circuit geleidelijk door, wat tijdens de kwalificatie mogelijk langzaam drogende omstandigheden brengt. Het zou dus zomaar kunnen dat de kwalificatie op regenbanden of intermediates wordt gestart, maar eindigt met slicks. Het dus alleen nog even de vraag hoe laat de buien precies wegtrekken. Een volledig natte kwalificatie is ook nog niet uitgesloten.

Weersverwachting voor de GP van Hongarije in Boedapest.
Weersverwachting voor de GP van Hongarije in Boedapest.

Beduidend koelere race met meer wind

Zondag, tijdens de race, tapt het weer opnieuw uit een compleet ander vaatje. Door bewolking zondagochtend en in het begin van de middag, zal de asfalttemperatuur anders zijn dan tijdens de eerste trainingen vrijdag en vanwege het droge weer lijkt het ook totaal niet op de condities van de derde training en de kwalificatie. Daarnaast steekt zondag ook nog eens een matige noordenwind op.

De race zelf lijkt gewoon droog te verlopen met daarbij een afwisseling van zon en wolkenvelden. De temperatuur ligt daarbij rond 26 graden en vooral de wind kan dus voor coureurs in sommige bochten verraderlijk zijn.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Wilfred Janssen

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black