Regionale superhittegolf een feit

27 juli 2019, 22:21

superhittegolf-anp-thermometer-1280x600

Met om 11:50 uur 30,0 graden in Hupsel (Gelderland) was sprake van een regionale superhittegolf. Het is daar de afgelopen vijf dagen elke dag meer dan 30 graden geweest, waarvan drie keer meer dan 35 graden. Ook op andere plaatsen kwam het vandaag tot een superhittegolf.

Helaas had De Bilt met 28,8 graden net geen tropische dag, anders was de eerste officiële superhittegolf uit de meetgeschiedenis een feit! Het werd de afgelopen dagen al vier keer tropisch warm met maxima boven 30 graden en daarbij steeg de temperatuur woensdag, donderdag en vrijdag zelfs ruimschoots tot boven 35 graden.

Gisteren voldeed De Bilt met vijfmaal meer dan 25 graden en driemaal boven de 30 graden al wel aan de criteria van een gewone hittegolf en hiermee werd de officiële hittegolf een feit. De primeur voor de gewone regionale hittegolf was tijdens deze hete periode donderdag voor Maastricht en Twenthe.

Op totaal zes KNMI meetpunten kon een regionale superhittegolf worden genoteerd. Dat was in Hoogeveen, Lelystad, Marknesse, Deelen, Twenthe en Hupsel. Op de twee laatstgenoemde stations duurt de superhittegolf inmiddels al tien dagen.

Wat is een superhittegolf?

Vorig jaar hebben we deze term in het leven geroepen om extreme hittegolven beter te kunnen onderscheiden. Van een superhittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 30 graden of meer wordt, waarbij het kwik op drie dagen zelfs stijgt naar 35 graden of meer.

Vorig jaar beleefde Arcen van 23 tot en met 27 juli zo’n superhittegolf. Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen en niet in De Bilt. In 2003 werd het in Arcen van 2 augustus tot en met 13 augustus dagelijks 30 graden of meer. Daarbij kwam het op vier dagen tot temperaturen van minstens 35 graden. In Deelen was van 5 augustus tot en met 12 augustus sprake van een superhittegolf. Weerstation Volkel registreerde er één in 2015 van 1 juli tot en met 5 juli.

In het zuiden en zuidwesten is hittegolf voorbij

Met temperaturen onder de 25 graden is op veel plaatsen in het zuiden en zuidwesten de regionale hittegolf voorbij. In het Limburgse Ell, waar de regionale hittegolf op 19 juli begon, werd het vandaag niet warmer dan 23,9 graden. Ook in onder andere Maastricht, Eindhoven, Rotterdam en in Zeeland is de regionale hittegolf voorbij. Ook in de nieuwe recordplaats Gilze-Rijen is de hittegolf voorbij. Werd het donderdag 40,7 en gisteren nog 38,9 graden, vandaag bleef de temperatuur steken bij 21,4 graden.

Lees ook het actuele weerbericht.

Foto: ANP

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black