Zonovergoten en warm pinksterweekend

29 mei 2020, 17:56

Feestdagen
zon-pink-riepl-jw
zon-pink-riepl-jw
zon-pink-riepl-jw

Het pinksterweekend verloopt zonovergoten en droog. Daarbij is het aangenaam warm met op veel plaatsen maxima tussen 20 en 25 graden. Ideaal weer dus voor buitenactiviteiten. Op Pinkstermaandag mogen vanaf 12:00 uur de terrassen weer open. Probeer drukte te vermijden en kijk ook een beetje uit voor de zon. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de UV-Index 6-7 en kan je snel verbranden.

De recordzonnige meteorologische lente eindigt komend weekend in stijl. De zon schijnt uitbundig en de dagen zijn lang. In de (zuid)westelijke kustgebieden kan het aantal zonuren per dag oplopen tot wel 15 uur! Over het noorden kan soms wat bewolking vanaf zee trekken en in binnenland vormen in de loop van de dag enkele stapelwolken. In deze gebieden schijnt de zon dit pinksterweekend ‘slechts’ 9-12 uur per dag.

Het weerbeeld is verder op zaterdag, Pinksterzondag en Pinkstermaandag nagenoeg hetzelfde. Op alle drie de dagen wordt het 19 graden op de Wadden, 22 graden in Amsterdam en 24-25 graden in Zuid-Nederland. De wind waait uit het noordoosten en is matig van kracht.

Hoge zonkracht tijdens zonovergoten pinksterweekend

De zonkracht piekt dagelijks tussen 12:00 en 15:00 uur. Op zaterdag is de UV-Index in de noordelijke helft van het land ruim 6 en in de zuidelijke helft 6,5 – 7. Op beide Pinksterdagen varieert de UV-Index van net iets minder dan 6 in het noorden tot 6,5 in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. Bij UV-Index 6-7 is het zeer verstandig jezelf goed in te smeren. Een onbeschermde huid kan al in een kwartiertje verbranden.

Animatiefilmpje door in60seconds.nl

Koudste en warmste Pinksteren uit het verleden

De warmste en zonnigste Pinksteren ooit gemeten kan niemand zich meer herinneren. In het jaar 1903 bedroeg de gemiddelde maximumtemperatuur over beide dagen in De Bilt 29,3 graden. Daarbij scheen de zon in twee dagen tijd meer dan 28 uur!

Op iets minder dan de helft van alle Pinksterdagen lag de middagtemperatuur boven 20 graden.

Lees hier alles over de warmste en zonnigste Pinksterdagen ooit.

De koudste Pinksteren sinds 1901 beleefde Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pinksteren 1940 kende een gemiddelde maximumtemperatuur van slechts 11,8 graden. Op Tweede Pinksterdag werd het zelfs slechts 10,2 graden.

Kletsnat was Pinksteren in 2011. Op Pinkstermaandag dat jaar viel in De Bilt bijna een maandsom aan regen.

Lees hier alles over de koudste en natste Pinksterdagen ooit.

Foto: Johnny Willemsen

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven