Oost-Afrika wacht sprinkhanenplaag door overstromingen

27 mei 2020, 16:01

Actueel
ANP-410373658-1-1240x600
ANP-410373658-1-1240x600
ANP-410373658-1-1240x600

Als gevolg van overstromingen en de geldende coronabeperkingen krijgt Oost-Afrika in juni mogelijk te maken met een nieuwe sprinkhanenplaag die in omvang vierhonderd keer groter kan zijn dan de huidige. Dat stelt Oxfam Novib, dat waarschuwt voor een voedseltekort en armoede voor miljoenen mensen.

De afgelopen tijd heeft het hevig geregend in delen van Afrika, een gevolg van de klimaatverandering. Hierdoor ontstonden er overstromingen: de perfecte omstandigheden voor de huidige zwermen sprinkhanen om zich te vermenigvuldigen. In juni en juli komen deze eitjes uit, en dat is juist de tijd dat de gewassen worden geoogst. Volgens Oxfam Novib worden de zwermen in omvang mogelijk meer dan vierhonderd keer groter dan de huidige. Die hebben nu al duizenden hectare grond aan gewassen vernietigd in vooral Kenia, Ethiopië en Somalië.

Ook de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus vormen een grote belemmering om de verspreiding van de sprinkhanen tegen te gaan. De voorraden pesticiden slinken door grenssluitingen. Daarnaast kunnen piloten ’s nachts geen insecticiden meer spuiten over gebieden waar veel sprinkhanen huishouden.

Oxfam Novib vreest dat door de sprinkhanen, die de akkers kaalvreten en de lokale voedselproductie bedreigen, er een enorm voedseltekort ontstaat. Al helemaal in regio’s waar al meer dan 33 miljoen mensen te maken hebben met voedselonzekerheid.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven