Noord-India zucht onder hittegolf

27 mei 2020, 13:49

ANP-411491895-1-1240x600
ANP-411491895-1-1240x600
ANP-411491895-1-1240x600

In India is het momenteel erg heet: temperaturen van achter in de veertig graden zijn geen uitzondering.

Het kwik loopt woensdag op tot 45 graden in de hoofdstad Delhi. In Churu, een stad in het woestijngebied van de Indiase staat Rajasthan, werd dinsdag zelfs een temperatuur van 50 graden gemeten. In de steden Banda en in Hissar werd het dinsdag 48 graden en in Delhi 47,6 graden.

Al sinds 15 mei is het dagelijks warmer dan 40 graden in Delhi. Ook dan kan er worden gesproken over een hittegolf. In India wordt overigens wel een andere definitie van hittegolf gebruikt dan in Nederland. In India is sprake van een hittegolf als het vier tot vijf dagen warmer is dan veertig graden. Maar in hoger gelegen gebieden ligt de grens op 30 graden. In Nederland spreken we van een hittegolf als het tenminste vijf dagen warmer is dan 25 graden. Maar daarvan moet het op tenminste drie dagen warmer worden dan 30 graden.

Niet alleen in India is het warm. In Europa zijn ook hoge temperaturen.

Doden door hittegolven

Tussen maart en juni zijn hittegolven gebruikelijk in India. In de afgelopen jaren eisten de hoge temperaturen veel doden in het land, veelal dagloners, riksja-bestuurders en groenteverkopers. Wat de huidige hittegolf voor impact heeft op de inwoners is niet bekend, daar bestaan nog geen gegevens over. Wel zijn er momenteel duizenden migranten al lopend over snelwegen vanuit de steden onderweg naar hun dorpen van herkomst. Vaak zijn ze met weinig voedsel en water op pad.

Ambtenaren waarschuwen de mensen om zoveel mogelijk binnen te blijven, zeker vanwege het coronavirus. Volgens een regionaal weercentrum worden de extreem hoge temperaturen veroorzaakt door de tropische cycloon Amphan, die India en Bangladesh vorige week trof. Minstens honderd mensen verloren hun leven in het natuurgeweld en ruim 3 miljoen mensen moesten op zoek naar een veilig heenkomen. Het puinruimen is inmiddels begonnen.

Foto: EPA

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven