Weeronline
Weeronline
  Wo 27 April 2016 Jannes Wiersema Koningsdag 013 (3400 x 1909)

  Koudste koninklijke feestdag sinds 1985

  Aangemaakt: 27 apr 2016, 16:21 uur

  In De Bilt werd het vandaag maximaal 10,7 graden. Daarmee is dit de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Vanaf de start van de viering van Koninginnedag in april (1949) verliep onze koninklijk feestdag slechts zeven keer kouder.

  In verreweg het grootste deel van het land werd het zoals verwacht niet warmer dan 9 graden. In een brede strook van het oosten van Noord-Holland naar de Achterhoek werd het tijdens meevallende lange droge en zonnige perioden iets warmer dan 10 graden. De Bilt was samen met Arcen (Limburg) de warmste plek van het land.

  Het koudst was het in Zuid-Limburg met in Maastricht een maximumtemperatuur van 7,7 graden. Het was daar geheel bewolkt met een komen en gaan van buien. Vanochtend vroeg kleurden de Limburgse heuvels even wit. In het noordoosten werd het maximaal een graad of 8 en in Drenthe viel vanochtend lokaal ook een beetje (natte) sneeuw.

  Stevige buien met onweer, hagel en windstoten trokken over het land. De provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Overijssel kwamen er het droogst vanaf. Vanavond neemt de buiigheid geleidelijk af, maar helemaal droog wordt het niet.

  Koudste koninklijke feestdagen sinds 1949

  Hieronder ziet u de top-10 van koudste koninklijke feestdagen sinds 1949. 2016 heeft een 8e plek ingenomen in deze lijst en 1960 is uit de top-10 gevallen.

  Koudste koninklijke feestdag sinds 1985

  Koudste 26 april ooit

  Gisteren was het weer nog een stuk slechter dan vandaag. In het noordoosten van het land viel ’s ochtends vroeg lokaal een paar centimeter sneeuw. Het werd de koudste 26 april ooit gemeten met in De Bilt een maximumtemperatuur van 7,7 graden. Dinsdag was daarmee de koudste dag uit deze zeer koude slotweek van april.

  Komende dagen langzaam minder koud

  Morgen doet de temperatuur een voorzichtige stap vooruit naar 9-11 graden. Daarmee is het nog altijd veel kouder dan de normale maxima van 16 graden, maar doordat het ook minder hard waait voelt het al lekkerder aan dan voorgaande dagen. Het blijft donderdag wisselvallig met enkele buien en nu en dan zon.

  Vrijdag gaat het in de middag een tijd regenen en steekt een stevige zuidwestenwind op. Met 10-13 graden als maxima wordt het weer net een fractie minder koud. In het weekend houden we te maken met enkele buien en krabbelt de temperatuur verder op naar 12-15 graden op zondag.

  Vanaf Bevrijdingsdag kans op warm lenteweer

  Volgende week blijft het met maxima van 10-15 graden behoorlijk fris en ook valt regelmatig wat neerslag. Later in de week neemt de kans op warm lenteweer toe! Vanaf Bevrijdingsdag groeit de kans op normale middagtemperaturen van een graad of 17. Een bui blijft daarbij wel mogelijk. De onzekerheid is nog groot.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Jaco van Wezel