De winter is weer even terug in de Alpen

27 maart 2023, 10:40

Wintersport
Een dik pak verse sneeuw deze ochtend in Ischgl (foto: Berend van Straaten)

Na een warme week met hoge temperaturen is deze maandag de winter weer even helemaal terug in de Alpen. Vandaag vallen er enkele stevige sneeuwbuien in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Regionaal kan er 40 centimeter aan verse sneeuw vallen.

Afgelopen vrijdag nog steeg het kwik in Innsbruck naar 20 graden. Vandaag komt het kwik hier nog maar enkele graden boven het vriespunt uit. Daarbij vallen zowel in Oostenrijk als Zwitserland enkele stevige sneeuwbuien. Ook staat er een stevige noordenwind waardoor er in de hogere skigebieden sprake kan zijn van sneeuwjacht. Al met al is de winter weer even helemaal terug.

Op de auto's ligt een dik pak verse sneeuw in Ischgl (archieffoto: Berend van Straaten)
Op de auto's ligt een dik pak verse sneeuw in Ischgl (archieffoto: Berend van Straaten)

De sneeuwbuien blijven in Zwitserland tot komende nacht, en in Oostenrijk tot morgenmiddag vallen. In totaal kan er boven de 1000 meter 20 tot 40 centimeter verse sneeuw vallen. Deze verse sneeuw is meer dan welkom voor de (lagere) skigebieden omdat er nog maar weinig natuur sneeuw lag door het warme weer van de laatste tijd. Maar niet overal sneeuwt het in de Alpen vandaag stevig door. Met name in de Italiaanse en Franse Alpen valt het wel mee met de sneeuwbuien. Hier kan ook een enkele bui vallen, maar is het vandaag wel vaker droog en breekt vooral tijdens de middag de zon goed door.

Winterweer van korte duur

Het koudere winterweer is helaas wel van korte duur. Na de laatste sneeuwbuien morgenmiddag wordt het snel overal droog. Woensdag draait de wind van noordwest naar zuidwest en stroomt er weer zachtere lucht de Alpen binnen. De vorstgrens stijgt overal van 1000 meter op dinsdag naar 2500 meter donderdag. Vooral woensdag kan er ook een beetje neerslag vallen.

Donderdag is het overal zacht en op de meeste plaatsen blijft het droog. In de dalen kan het in de zachtere lucht alweer 10 tot 16 graden worden. Op 1500 meter is het veelal 5 of 6 graden boven nul.

Vanaf vrijdag wordt het een stuk wisselvalliger. Het blijft eerst nog aan de zachte kant, maar na het weekend draait de wind weer naar het noorden tot noordoosten. Opnieuw kan koudere lucht de Alpen bereiken. Of het ook nu weer tot sneeuwval komt is nog even de vraag.

Ben jij een fanatieke wintersporter? Schrijf je dan in voor de wintersportnieuwsbrief van Weeronline. Zo blijf je op de hoogte van al het wintersportnieuws! 

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven