Zonnepanelen wekken meer energie op

29 maart 2020, 08:43

Zonnepanelen hebben vorig jaar 30 procent meer energie opgewekt dan een jaar eerder. Dat meldt TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet. Het extra vermogen is te vergelijken met zes gascentrales. Windenergie op zee en op land groeide daarentegen nauwelijks in 2019. Tot vorige week grossierde dit jaar nog niet in veel zonneschijn, maar deze zonnige week maakt veel goed!

Het warme en zonnige jaar 2019 zouden daar invloed op kunnen hebben gehad.

Nederland produceerde vorig jaar bijna een kwart meer elektriciteit uit gas. Dat ging grotendeels ten koste van kolencentrales, die fors minder werden ingezet. Kolen verliezen steeds meer aan populariteit onder druk van de strengere milieueisen.

De prijs van elektriciteit in Nederland is vorig jaar flink omlaaggegaan, zo’n 22 procent lager dan het jaar daarvoor. Ook in andere West-Europese landen daalden de elektriciteitsprijzen hard, vooral omdat aardgas en kolen fors goedkoper werden.

Deze week perfect weer voor opwekken zonne-energie

Deze week was het weer ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Er was dagenlang geen wolkje te zien en omdat de temperatuur vrij laag was, is de opbrengst extra hoog. Hoe dat zit lees je in: Goed weer voor het opwekken van zonne-energie.

Foto: ANP

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black