Energieweerbericht: kan de kachel vaker uitblijven?

27 februari 2023, 10:44

Moeten we in maart ook vaak opwarmen bij de kachel? Foto: Adobe Stock / Atlas

Deze week verruilen we februari voor maart en daarmee is de meteorologische winter voorbij. De verwachting is dat maart niet bepaald een zachte maand gaat worden en in dit artikel kijken we wat de gevolgen zijn voor je portemonnee.

Zoals je in onze maandverwachting kan lezen begint maart met overwegend droog weer. Daarbij zijn er zonnige perioden en loopt de temperatuur op naar 7 tot 9 graden. Door het zonnige karakter kan veel zonne-energie worden opgewekt. Flink wat zonneschijn is natuurlijk ook goed voor de zonnepanelen en als je ze hebt dus ook voor je portemonnee.

De nachten verlopen koud en vooral als het helder en rustig is kan het enkele graden vriezen. Vooral tijdens de vroege uurtjes kan de kachel even aan. Zodra de zon je huiskamer binnenkomt, kan de kachel uit en warmt de steeds krachtiger wordende zon je kamer op. Ondanks de licht winterse omstandigheden hoef je niet volle bak te stoken en dat is weer gunstig.

De details voor het weer deze week lees je in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Gasprijs daalt licht

Door de zachte winter met een gemiddelde temperatuur van 5,2 graden tegen 3,9 normaal is er minder gestookt. Ook zijn we veel zuiniger met gas omgegaan. Hierdoor zijn de gasopslagen goed gevuld en is de gasprijs flink gedaald. Stond de gasprijs in december nog op 142 euro per megawattuur, inmiddels schommelt de gasprijs al een tijdje tussen de 50 en 55 euro. Vorige week lag de gasprijs zelfs even onder de 50 euro.

Geleidelijk wisselvalliger

Na de droge start van maart krijgen we volgende week te maken met een wisselvallig weertype. Er trekken regenzones over het land, maar er is ook kans op maartse buien met hagel en natte sneeuw. De neerslaghoeveelheden zijn beperkt, maar er is wel meer bewolking. De zon verwarmt je huis dan wat minder op en wellicht heb je weer wat vaker de kachel aan.

De temperatuurverwachting is enigszins onzeker. Waarschijnlijk is het 5 tot 8 graden en daarmee is het kouder dan normaal. Een graad of 9 is begin maart gebruikelijk. Gedurende de maand loopt het kwik op naar 10 tot 12 graden in de laatste fase van maart.

Lees ook bij welk weer je zonnepanelen de meeste energie opwekken.

Normale temperaturen

Ook de tweede helft van maart verloopt waarschijnlijk nat en wisselvallig. Er valt dan met grote regelmaat regen en de temperaturen liggen rond gebruikelijk waarden voor de tijd van het jaar. Pas aan het eind van de maand lijkt het weer minder nat te worden. Mogelijk breekt dan weer wat vaker de zon door. De zon staat steeds hoger aan de hemel en geeft meer warmte af dan aan het begin van de maand.

De dagen worden ook langer en dat betekent dat de zon meer invloed uitoefent op ons energieverbruik. De zon warmt niet alleen je huis op, maar zorgt er ook voor dat de zonnepanelen steeds meer energie opwekken. De kachel kan dan ook steeds vaker uit.

Lees ook: Zo haal je meer uit je zonnepanelen

Europa warmt geleidelijk op

Niet alleen in onze streken is het de eerste dagen van maart aan de koude kant, ook in een groot deel van Europa start maart kouder dan gebruikelijk. Vanaf 6 maart trekt de kou zich terug naar het noorden van Europa. Elders in Europa is de temperatuur dan redelijk normaal voor half maart.

De verwachting is dat de normale temperaturen ook de rest van de maand aanhouden. In het zuiden van Europa is het zelfs wat warmer dan gebruikelijk. Vooral in het zuidoosten van Europa is het duidelijk zachter. In Scandinavië wil het nog niet echt vlotten met de temperatuur is het normaal tot iets kouder dan normaal. Gezien deze verwachting zal vooral in het noorden van Europa nog regelmatig de kachel aangaan.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black