Weeronline
Weeronline
  luchtkwaliteit komende dagen zeer slecht

  Luchtkwaliteit komende dagen zeer slecht

  Aangemaakt: 28 dec 2019, 08:00 uur

  Dit weekend staat er weinig wind en daardoor is de luchtkwaliteit zeer slecht. We raden het stoken van hout dan ook af. Omdat er weinig wind staat, blijft de rook namelijk hangen. Ook tijdens de jaarwisseling is het kalm weer en beloven de omstandigheden voor longpatiënten bijzonder zwaar te worden.

  Door het rustige weer hopen vieze stoffen zich op in de onderste honderden meters van de atmosfeer. Omdat het voorlopig nauwelijks waait en er ook geen regen valt wordt de lucht niet gereinigd. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit met de dag slechter wordt.

  Ook de windrichting is ongunstig. Het waait uit het zuiden tot oosten en daarmee wordt vieze lucht van onze buurlanden naar Nederland geblazen. Bij een zuidelijke wind komt de smerige lucht uit de stedelijke gebieden van België en Noord-Frankrijk naar ons toe. Wanneer de windrichting oostelijk of zuidoostelijk is krijgen we te maken met lucht uit het Roergebied.

  Lees ook: Dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid.

  Gebruik van houtkachels onverstandig

  Met name houtkachels hebben veel invloed op de hoeveelheid fijnstof die in de lucht terecht komt. Stoken is komende dagen dan ook zeer onverstandig. Omdat het ook nog eens lokaal mistig of nevelig kan zijn ontstaat er een vieze smoglaag. Vooral in het binnenland worden de omstandigheden slecht. In het noordelijk kustgebied en op de Wadden waait het harder en is de lucht schoner.

  Ook tijdens de jaarwisseling kan het erg mistig worden en is de luchtkwaliteit uitermate slecht. Meer daarover lees je in ons weerbericht voor Oud en Nieuw.

  Foto: ANP

  Door: Yannick Damen