Jaarwisseling dichte mist?

27 december 2018, 07:40

ANP-vuurwerk-mist-rotterdam-1280x600
ANP-vuurwerk-mist-rotterdam-1280x600
ANP-vuurwerk-mist-rotterdam-1280x600

Goed nieuws! Tijdens de jaarwisseling blijft het waarschijnlijk droog. Ook staat er weinig wind en daardoor kunnen de vuurpijlen veilig de lucht in. Het kalme weer heeft een keerzijde: er is namelijk kans op mist. Met name in het zuiden kan de mist dicht zijn met minder dan 200 meter zicht. Bovendien is de kans op smog groot.

Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de luchtkwaliteit zeer slecht is, ook kunnen de vele kruitdampen mist veroorzaken. Wanneer er weinig wind staat, blijven de stofdeeltjes dichtbij het aardoppervlak hangen. Waterdruppeltjes hechten zich massaal aan de grote hoeveelheid fijnstof en dat zien we als mist. Omdat bij het afschieten van vuurwerk bijzonder veel kruitdampen vrijkomen kan het zicht ernstig teruglopen. Zo was het zicht bij de jaarwisseling van 2007 naar 2008 op sommige plaatsen zelfs minder dan 5 meter!

Omdat de roetdeeltjes gevangen zitten in de mistdruppeltjes is sprake van een ‘vieze’ mist. Dit wordt ook wel smog genoemd. De term smog is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘smoke’ (rook) en ‘fog’ (mist), rookmist dus.

Wind een hoofdrol

Tijdens deze jaarwisseling is de kans op mist het grootst in het zuiden. Daar staat namelijk slechts een zwakke wind uit een westelijke richting. Op dit moment is dan ook 70% kans dat ergens mist ontstaat. De mist zal niet zo dicht zijn als in 2008, omdat het nog een beetje waait. Verder naar het noorden kan de wind matig zijn. Daar zullen de kruitdampen dan ook makkelijker weggeblazen worden en is het zicht een stuk beter. In het noorden bedraagt de mistkans 20%.

Met temperaturen van een graad of 6 à 7 is het ideaal weer om vuurwerk af te steken of om naar het vuurwerk te kijken. Omdat er weinig wind staat voelt het namelijk niet te koud aan. Er trekken veel wolkenvelden over ons land, maar er is ook kans op enkele opklaringen.

Zeer zacht, maar geen records

Oudjaarsdag zelf verloopt erg zacht. De maxima komen namelijk uit op zo’n 10 graden en dat is 4-5 graden zachter dan normaal. Wolkenvelden domineren het weerbeeld. Met name in het zuiden is ook kans op wat zon.

Vorig jaar beleefde Nederland de warmste Oudjaarsdag sinds het begin van de metingen. Toen werd het in De Bilt 13,7 graden. Het Limburgse Arcen kon zelfs een temperatuur van 14,5 graden optekenen! In een groot deel van het land werden dag-warmterecords gebroken. In de loop van de middag en aan het begin van de avond verdreven stevige buien de zachte lucht. Tijdens de jaarwisseling was het op de meeste plaatsen droog. Wel stond er een stevige, frisse wind. Dit jaar is het dus heel ander weer en een warmterecord zit hoogstwaarschijnlijk niet in de pijplijn.

Foto: ANP

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven