Weekverwachting: het wordt weer kouder

27 november 2022, 19:15

Grote mistkansen deze week. Foto: Jolanda Bakker

Na een regenachtige zondag staat er in de loop van deze week een weersverandering op het programma. Voordat het zover is valt ook maandag nog af en toe regen en motregen. In deze weekverwachting lees je hoe koud het wordt, of het gaat vriezen en hoe groot de mistkansen deze week zijn.

De zondag viel op veel plaatsen in het water en ook vanavond en vannacht is het bewolkt en op veel plaatsen regenachtig. Maandag overheerst de bewolking en is het op veel plaatsen druilerig met wat lichte regen en motregen. Grote hoeveelheden vallen er niet, maar je wordt er wel nat van. De temperatuur loopt op naar 8-9 graden, in het zuidwesten kan het lokaal 10 graden worden.

De details voor het weer lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Grote mistkansen tijdens slotfase herfst

Op de laatste twee dagen van de meteorologische herfst is het rustig weer met nagenoeg geen wind. Daardoor zijn de mistkansen groot en deze mist kon wel eens hardnekkig zijn op sommige plaatsen. De grootste kans op wat zon maken de kustgebieden en mogelijk breekt ook in de hogere delen van Limburg de zon even door.

Op veruit de meeste plaatsen is de zon echter niet te zien en valt soms wat lichte motregen. De temperatuur loopt op naar 6 tot 9 graden, maar mocht de mist echt hardnekkig zijn dan is het nog wat kouder. Door de vele wolken is het in de nachten veelal 3 tot 5 graden. Zit je op de fiets dan zijn handschoenen en een sjaal aan te raden.

IJs na nachtelijke vorst. Foto: Ria Luttikhold
IJs na nachtelijke vorst. Foto: Ria Luttikhold

December start koud

Donderdag begint december en daarmee ook de meteorologische winter. Precies met het begin van december draait de wind naar het oosten tot noordoosten en wordt koudere lucht naar onze streken gevoerd. Doordat er nog niet veel kou voorradig is duiken we niet meteen de winter in, maar het wordt wel duidelijk kouder, zeker voor het gevoel.

De wind neemt in kracht toe en dat betekent dat de mistkansen weer afnemen. Toch overheerst de bewolking, maar de neerslagkansen zijn klein en soms breekt de zon even door. De temperatuur komt donderdag uit op 3 tot 6 graden, vrijdag en in het weekend is het overdag ook niet warmer dan een graad of 4. Temperaturen van 6 tot 8 graden zijn begin december gebruikelijk.

De nachten worden ook kouder en over het algemeen vriest het licht met een paar graden vorst. Mocht het in de nachten wat langer opklaren dan kan het wat harder vriezen en is matige vorst mogelijk.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black