Weeronline
Weeronline
  begin meteorologische winter

  Meteorologische winter begint met enkele koude dagen

  Aangemaakt: 27 nov 2019, 07:46 uur

  Het regenachtige en zachte weer van deze dagen maakt, in het weekend dat de meteorologische winter van start gaat, plaats voor een duidelijk kouder weertype. De wind draait van zuidwest naar noord en daarmee stroomt koudere lucht naar onze streken. Het wordt zelfs enkele graden te koud voor de tijd van het jaar. Het koude weer houdt een aantal dagen aan. Vanaf Sinterklaas lijkt het weer zachter te worden.

  De meteorologische herfst is bijna afgelopen en dat betekent dat de meteorologische winter op het punt van beginnen staat. De herfst was een fractie te zacht, maar de winter start zondag met koud weer.

  In de nacht vriest het in het binnenland licht. In de kustgebieden ligt het kwik een fractie boven nul. Overdag stijgt de temperatuur naar 4-5 graden landinwaarts en naar 6 in het westen. Gebruikelijk is het begin december een graad of 7. Het weerbeeld laat vrij veel wolken zien en in de ochtend is kans op mist. In de middag schijnt af en toe de zon.

  Volgende week vrij koud, vanaf Sinterklaas ander weer

  Maandag tot en met woensdag blijft het vrij koud decemberweer. De wind komt nog enkele dagen uit het noorden. In de nacht en ochtend vriest het licht, overdag stijgt het kwik naar 3-6 graden. Er is kans op hardnekkige mist, maar vooral in de middag is ook ruimte voor de zon en het blijft over het algemeen droog.

  Vanaf Sinterklaas draait de wind naar het zuidwesten en neemt in kracht toe. Bovendien stijgt de kans op regen en gaat het kwik weer enkele graden omhoog.

  Ook vandaag en morgen is het regenachtig en zacht. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 10-13 graden. De details daarover lees je in het weerbericht.

  Waarom meteorologische en astronomische dagen

  Voor weerkundigen begint zondag 1 december de winter en die eindigt op 29 februari 2020. De astronomische winter begint op zondag 22 december om 5:19 uur. De zon staat dan loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Het is de kortste dag van het jaar als de zon het laagst aan de hemel staat. Officieel wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden.

  Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. Het maakt het eenvoudiger om seizoenen met elkaar te vergelijken. Het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20e en 23e.

  Wil je weten hoe de feestmaand verder verloopt, lees dan de decemberverwachting.

  Foto: B. Saanen

  Door: Rico Schröder