Weeronline
Weeronline

  Noodweer trekt van Italië naar Griekenland

  Aangemaakt: 27 nov 2018, 14:49 uur

  In het zuiden van Italië heeft noodweer afgelopen dagen opnieuw schade aangericht. Een tornado beschadigde bomen, huizen en een winkelcentrum in Crotone. In San Felice Circeo, zo’n 100 kilometer onder Rome, veroorzaakte zware regenval een enorm zinkgat. Een auto belandde erin, maar niemand raakte gewond.

  Dinsdag zijn regen- en onweersbuien actief boven het midden en zuiden van Italië, op de Balkan en boven het Griekse vasteland. De zwaarste buien zijn eind van de middag niet meer boven Italië te vinden, maar boven de Balkan en Griekenland. De buien kunnen weer stevig uitpakken met veel regen in korte tijd, windstoten, hagel en onweer. Plaatselijk valt meer dan 50 millimeter neerslag in korte tijd.

  Woensdag is alleen op Sicilië en in de hak van Italië nog kans op een enkele onweersbui. De buien concentreren zich dan boven Griekenland, de Balkan en het westen van Turkije. De grootste neerslagsommen worden verwacht boven West-Turkije. Zeer lokaal kan 80 tot 100 millimeter neerslag vallen en op grote schaal valt 30 tot 50 millimeter. Ook de eilanden in de Egeïsche Zee, zoals Kos en Rhodos, moeten rekening houden met stevige regen- en onweersbuien, maar de neerslaghoeveelheden zijn daar met 20 tot 40 millimeter beperkter. En er moet rekening worden gehouden met zware windstoten en stevig onweer.

  Onweersbuien

  De buien worden gevoed door het warme water van de Egeïsche Zee (zo’n 16 graden). De Middellandse Zee ten zuiden van Kreta is met 17 tot 19 graden zelfs nog warmer.

  Donderdag en vrijdag blijven regen- en onweersbuien het weer in Griekenland en Turkije parten spelen. De zwaarste buien doen dan Kreta en de Turkse zuidkust aan. Ook Cyprus krijgt met buien te maken. Zaterdag wordt het droog in het zuidoosten van Europa, maar ontstaan bij Italië weer nieuwe buien. Die trekken zondag door naar Griekenland en Turkije.

  Na het weekend zou het wel eens een aantal dagen op rij droog en zonnig weer kunnen worden in het gehele Middellandse Zeegebied, maar zeker is dat nog niet.

  Foto: EPA

  Door: ANP/Weeronline